Parlamentul de la București a adoptat Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România
-
27 Martie 2018 12:40
Parlamentul de la București a adoptat marți, 27 martie, Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.
Parlamentul de la București a adoptat marți, 27 martie, Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.
„Parlamentul României, constituit în ședință solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora, și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora", se arată în documentul adoptat de Legislativul de la București.
Potrivit Declarației, prin organizarea unei ședințe solemne a Camerelor reunite, în prezența unei delegații a Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, venită de la Chișinău pentru acest eveniment, este sărbătorit "Actul Unirii votat de Sfatul Țării la 27 martie 1918" și este celebrat "momentul în care elitele politice din Basarabia și din Regat au dat curs năzuințelor".
„Considerăm astăzi drept o misiune de onoare a actualei și viitoarei generații din stânga și dreapta Prutului să cinstească, cu pioșenie, memoria generației de la 1918 care a lucrat la constiturea României Mari", se precizează în Declarație.
Conform acesteia, la 27 martie 1918, Sfatul Țării, în calitate de organism suprem legislativ reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanți ai populației române majoritare și ai minorităților etnice, constituit în concordanță cu normele democratice ale timpului, în condițiile disoluției imperiului țarist și ale desfășurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinței colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii.
„Prin revenirea Basarabiei la Țara Mamă, România, s-a înlăturat nedreptatea istorică de la 1812 când, prin Tratatul de la București dintre Imperiul Otoman și Rusia țaristă, partea situată la răsărit de Prut a Principatului Moldovei a intrat în componența Imperiului Rusiei, formând gubernia Basarabiei", menționează documentul citat.