Parlamentul ceh a aprobat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

  • 27 August 2022 10:50
Parlamentul ceh a aprobat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Cele două camere ale parlamentului ceh au aprobat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, transmite sâmbătă DPA.

Într-o ședință care s-a prelungit până după miezul nopții de vineri spre sâmbătă, Camera Deputaților cehi a votat aproape cu unanimitate intrarea celor două țări nordice în Alianța Nord-Atlantică. Anterior în această lună, Senatul ceh votase în favoarea admiterii lor în NATO.

Ultimul pas în procedura de ratificare din Republica Cehă este semnarea de către președintele Milos Zeman, care susține planul de extindere a NATO.

La Summitul NATO de la Madrid, Finlanda și Suedia au fost invitate oficial să devină membre ale NATO, după ce pe 18 mai cele două țări au prezentat cererea oficială de aderare la organizație. Semnarea protocoalelor de aderare a celor două țări nordice de către cele 30 de state membre NATO a avut loc la Bruxelles, în 5 iulie.

În mod tradițional neutre, Finlanda și Suedia au decis să adere la NATO ca reacție la agresiunea militară neprovocată și nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri, transmite Agerpres.
Toate cele 30 de state membre ale NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare a Finlandei și a Suediei pentru ca acestea să devină membre cu drepturi depline ale Alianței Nord-Atlantice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău