Parlamentul catalan va sesiza CEDO pentru ca Puigdemont să poată fi reînvestit în fruntea executivului regional

  • 14 Februarie 2018 00:09
Parlamentul catalan va sesiza CEDO pentru ca Puigdemont să poată fi reînvestit în fruntea executivului regional

Parlamentul catalan a anunțat marți că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) astfel încât separatistul Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia, să poată fi reînvestit în funcția de șef al guvernului catalan, relatează AFP.

'Pentru a proteja drepturile lui Puigdemont de a se prezenta efectiv la ședința de învestire, președintele Roger Torrent va prezenta o cerere de măsuri preventive la Curtea Europeană a Drepturilor Omului', se arată într-un comunicat al parlamentului catalan în care partidele separatiste sunt majoritare.

Carles Puigdemont, care face obiectul unui mandat de arestare în Spania, intenționează să guverneze regiunea din Belgia.

În urma unui recurs al guvernului spaniol împotriva candidaturii lui Puigdemont, Curtea Constituțională spaniolă a impus condiții foarte stricte pentru o eventuală învestitură, cerând ca acesta să fie prezent la ședință.

Carles Puigdemont, președintele ales al Generalitat, guvernul autonom din Catalonia, a fost destituit împreună cu echipa sa la 27 octombrie 2017 de către guvernul central spaniol, care a pus regiunea sub tutelă la câteva ore după proclamarea unei "Republici Catalane" la Barcelona. Fiind vizat în Spania de un mandat de arestare pentru rebeliune și răzvrătire, el s-a instalat la Bruxelles.

Parlamentul catalan 'va cere CEDO să garanteze drepturile politice și, în special, dreptul la participare politică al lui Puigdemont', a declarat un purtător de cuvânt al lui Roger Torrent.

Data la care va fi sesizată instanța europeană nu este încă cunoscută, a adăugat sursa citată.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău