Parlamentul britanic a aprobat acordul de retragere din UE

  • 10 Ianuarie 2020 11:04
Parlamentul britanic a aprobat acordul de retragere din UE

Parlamentul britanic a aprobat joi seară legislația care îi va permite Regatului Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie cu un acord, punând astfel capăt unei perioade de trei ani de incertitudini legate de termenii acestui divorț fără precedent, informează AGERPRES și Reuters.

Membrii Camerei Comunelor au aprobat cu 330 de voturi pentru și 231 voturi contra legea privind acordul de retragere din Uniunea Europeană, care implementează un acord convenit în 2019 de Londra și Uniunea Europeană.

''Este timpul ca Brexitul să fie realizat. Această lege face acest lucru'', a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, în fața parlamentarilor britanici.

''Acest text va garanta plecarea noastră din Uniunea Europeană cu un acord care oferă certitudine întreprinderilor, protejează drepturile cetățenilor noștri și dă asigurări că noi reluăm controlul asupra banilor noștri, frontierelor noastre, legilor noastre și politicii noastre comerciale'', a adăugat ministrul britanic.

El a promis că va începe ''rapid'' negocierile cu UE pentru a încheia un acord de comerț liber până la finalul anului.

Textul adoptat joi de către deputații de la Londra transpune în legislația britanică acordul de 535 de pagini negociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană în toamna anului trecut, după ce precedentul acord convenit de ex-premierul Theresa May a fost respins de trei ori de fostul legislativ britanic în care deputații eurofili l-au considerat că reducea prea mult legăturile cu UE, în timp ce deputații pro-Brexit au apreciat că, dimpotrivă, acel acord menținea Regatul Unit prea ancorat în blocul comunitar chiar și după realizarea Brexitului.

Noua legislație va trebui să fie validată de Camera Lorzilor - etapă prevăzută pentru săptămâna viitoare - și, în final, promulgată de către Regina Elisabeta a II-a.

Va fi însă nevoie și de ratificarea acordului în plenul Parlamentului European, pe 29 ianuarie, astfel încât pe 31 ianuarie la ora 23:00 GMT Regatul Unit să devină prima țară care părăsește Uniunea Europeană.

După ieșirea din UE, Regatul Unit va intra într-o fază de tranziție în care relațiile sale cu cele 27 de state membre vor rămâne neschimbate până la 31 decembrie 2020.

Acest termen ar urma să le permită celor două părți să stabilească o nouă relație în termeni de comerț și securitate. Regatul Unit poate dori să extindă această perioadă pentru unul sau doi ani, dar trebuie să informeze UE până la 1 iulie 2020 în legătură cu cererea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău