Parlamentul ar putea modifica procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului

  • 13 Iulie 2022 13:58
Parlamentul ar putea modifica procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului

În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru un PROIECT, care prevede modificarea Legii cu privire la Avocatul Poporului.

Inițiativa legislativă are scopul de a consolida și de oferi o serie de garanții, pentru a eficientiza activitatea instituției Ombudusmanului.

Una dintre modificările propuse este acordarea imunității Avocatului Poporului. Astfel, acesta nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar.

Autorii documentului mai propun modificarea procedurii de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului ar putea fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmplă până în prezent. De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.

Totodată, ar putea fi extinse competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice.

Menționam că funcționarea instituției Ombudsmanului în Republica Moldova este reprezentată de activitatea Avocatului Poporului cu competențe generale și Avocatul poporului pentru drepturile copilului. 

Proiectul de lege urmează să fie propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului. Acesta se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău