Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile

  • 21 Aprilie 2022 18:12
Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile

Parlamentul a votat astăzi prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Prim-ministra Natalia Gavriliță a cerut astăzi în Legislativ prelungirea acesteia în legătură cu războiul pornit de Rusia în Ucraina și cu necesitatea de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

Natalia Gavriliță a menționat că acțiunile militare din Ucraina ar putea degenera și în același timp, de la 1 mai, Republica Moldova ar putea avea probleme cu livrarea gazelor naturale livrate de Federația Rusă și asigurarea cu energie electrică.

Noi avem peste 90 de mii de refugiați care se află în țară. Statul lor de ședere e reglementat printr-un șir de norme luate de decizii ale Comisiei Situații Excepționale(…)În același timp, se discută mult despre intensificarea luptelor în est și sud și din păcate persistă acest risc ca atunci când într-o noapte vor fi bombardate orașe aproape de Republica Moldova, există riscul să ne pomenim cu un nou flux de refugiați. Există acest risc de întrerupere a contractului de livrare cu gaze de la 1 mai. Mai mult, este și reticența întreprinderilor de a participa la achiziții pentru a furniza energie pentru o perioadă mai lungă. De exemplu, există surplus de energie la companii din Ucraina, dar ele nu încheie un contract pentru o perioadă mai mare de o lună, pentru că pur și simplu nu știu ce va fi peste o lună”.

Autoritățile au subliniat că starea de urgență nu va afecta desfășurarea alegerilor locale din luna mai, în 10 localități din Republica Moldova.

Deputații Partidului Șor s-au abținut de la vot, motivând cu faptul că termenul de 60 de zile este unul prea mare, iar din proiectul de lege lipsesc ceea ce ei numesc „măsuri sociale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău