Parlamentul a votat modificarea Cadrului normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție

  • 01 August 2023 10:40
Parlamentul a votat modificarea Cadrului normativ conex reformei Curții Supreme de Justiție

Proiectul de lege care prevede modificarea cadrului normativ reformei Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votat în a doua lectură de Parlament luni, 31 iulie, în ultima ședință plenară din Sesiunea de primăvară 2023. Documentul a fost susținut de 55 de deputați.

La elaborarea proiectului a contribuit un grup de lucru constituit de Ministerul Justiției, din care au făcut parte membri ai Curții Supreme de Justiție, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai curților de apel etc.

Potrivit autorilor proiectului de lege, necesitatea acestuia a apărut după ce Parlamentul a adoptat noua Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție.

Acest act normativ prevede că CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca a doua instanță de apel, cum este în prezent. În rezultat, numărul hotărârilor emise de CSJ se va reduce și va fi pus accent pe ordonarea modului de interpretare și de aplicare a legii în sistemul de justiție.

Astfel, obiectivul de bază al inițiativei legislative este crearea unui cadru normativ coerent prin excluderea oricăror neconcordanțe dintre normele noii legi cu privire la CSJ. Prin urmare, au fost aprobate modificări la Legea privind organizarea judecătorească, Legea cu privire la statutul judecătorului, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Codul administrativ, Legea pentru aprobarea Clasificatorului unic al funcțiilor publice și la Legea privind sistemul unitar de salarizare a sectorului bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău