Parlamentul a votat Memorandumul cu UE referitor la finanțarea în valoare de 100 de milioane de euro

  • 15 Decembrie 2017 14:22
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul a aprobat azi în lectură finală Memorandumul cu Uniunea Europeană referitor la acordarea finanțării în valoare de 100 de milioane de euro. Este vorba despre un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro și un grant de 40 de milioane de euro, bani ce vor fi eliberați în trei tranșe pe parcursul anului 2018, în funcție de îndeplinirea a 28 de condiționalități și de progresele înregistrate în implementarea Memorandumului cu FMI.

Condiționalitățile înaintate de Comisia Europeană fac parte din agenda de lucru a Guvernului și o parte dintre acestea, necesare pentru debursarea primei tranșe sunt deja îndeplinite, a dat asigurări președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul dezbaterilor. Printre ele se numără adoptarea unei noi legi a Guvernului, a unei noi legi referitoare la Curtea de Conturi, crearea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în domeniul achizițiilor publice și altele.

Deputatul PLDM, Grigore Cobzac, atras însă atenția că anterior Uniunea Europeană condiționa acordarea finanțării și de respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, referitoare la sistemul electoral mixt.

Au sunat nu o dată declarații din partea Uniunii Europene, instituțiilor Uniunii Europene, că acordarea asistenței macro-financiare este condiționată inclusiv de implementarea condițiilor Comisiei de la Veneția privind implementarea votului mixt. Ia guvernarea în considerare această condiționalitate?”

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că printre cele 28 de condiționalități nu se găsește niciuna referitoare la sistemul electoral. El a mai spus, însă, că va exista o evaluare a Comisie de la Veneția, ce ar putea influența debursarea banilor.

Comisia de la Veneția urmează în februarie-martie să se expună prin evaluarea recomandărilor expuse la implementarea votului mixt. În funcție de evoluțiile care vor fi în urma acelei evaluări a Comisiei de la Veneția probabil se vor lua în considerare unele decizii, inclusiv într-o relație sau alta.”

Banii din împrumut vor fi utilizați pentru acoperirea deficitului din bugetul pentru anul 2018, iar cei din grant vor fi încadrați la cheltuielile bugetare pentru anul viitor, a explicat vice-ministrul în exercițiu al Finanțelor, Iurie Cicibaba .

Conform bugetului pentru 2018, împrumutul să fie folosit pentru finanțarea deficitului pentru anul 2018. Grantul merge în coșul total al cheltuielilor și o să fie folosit conform cheltuielilor din Legea bugetului.”

Pe de altă parte, președinta fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanâi, a remarcat că aceste fonduri ar trebui să aibă o destinație specială, îndreptată spre investiții, în loc să fie cheltuiți pe consum.

Acordul de împrumut cu Uniunea Europeană a fost semnat la Bruxelles la 23 noiembrie 2017. Creditul va putea fi întors în decursul a 15 ani, iar rata dobânzii depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Printre cele 28 de condiții pe care trebuie să le respecte Republica Moldova pentru a beneficia de cele 100 de milioane de euro se numără alegerea conducerii Autorității Naționale de Integritate și funcționalitatea acesteia, revizuirea criteriilor de selectare și promovare a judecătorilor de Consiliul Superior al Magistraturii, identificarea de către Banca Național a beneficiarilor efectivi ai băncilor, adoptarea unei noi legi prind spălarea banilor și finanțarea terorismului, a unei noi legi privind sectorul energetic, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
2
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău