Parlamentul a votat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2024. Care sunt principalele obiective

  • 30 Iunie 2023 16:51
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2024. Care sunt principalele obiective

Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de modificare a mai unor acte legislative care fac parte din politica bugetar-fiscală pentru anul 2024. Principalele obiective vizează armonizarea legislației naționale la cea comunitară, consolidarea veniturilor pentru finanțarea cheltuielilor publice și crearea condițiilor pentru mediul de afaceri, a declarat în plenul Parlamentului ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu. Potrivit opoziției, proiectul nu ar conține suficiente măsuri pentru cetățeanul de rând, transmite Radio Chișinău.

Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a precizat în fața deputaților că principalele obiective propuse se referă la continuarea procesului de armonizare a legislației naționale la cea a Uniunii Europene, consolidarea veniturilor bugetare necesare finanțării cheltuielilor publice, precum și crearea condițiilor favorabile dezvoltării afacerilor.

„Ceea ce ne dorim să facem pe politica bugetar-fiscală este să încercăm să ne concertăm pe om, fiind vorba de trei dimensiuni distincte: omul în calitatea sa de angajat, investitor, beneficiar”, a spus Sirețeanu.

Deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Petru Burduja, i-a lăudat pe autorii proiectului pentru prezentarea în termen a acestuia, însă a accentuat că lasă de dorit calitatea actului.

„Dacă în Nota informativă relatați faptul că Rep. Moldova trece prin diferite lovituri – criza energetică, gazelor, refugiaților și situația este extrem de vulnerabilă, atunci și măsurile care sunt prevăzute trebuiau să fie extreme pentru a preveni vulnerabilitatea, ceea ce nu prea găsim”, a declarat Burduja.

Documentul mai prevede menținerea regulii de a stabili ratele accizelor pentru o perioadă de trei ani. Astfel, se preconizează că taxa pe produsele accizabile, inclusiv tutunul, cidrul, unele produse petroliere, va crește cu 7% anual în următorii trei ani, cu excepția unor categorii de produse, cum ar fi gazul lichefiat, păcura, berea sau alcoolul.

Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, ratele accizelor pentru tutun și alcool ar trebui majorate pe cât se poate de mult, pentru a descuraja utilizarea și consumul acestor produse.

„Dacă vorbim de tutun, ratele, în esență, o să asigure ca țigările să devină mai accesibile pentru populație în următorii ani. Noi avem o dinamică a creșterii salariului mediu de circa 15% pe an, în ultimii cinci ani. Respectiv, puterea de cumpărare a populației se va majora peste valoarea propusă a majorării accizelor”, a menționat Perciun.

Potrivit autorilor, proiectul mai prevede instrumente fiscale de atragere și menținere a forței de muncă inclusiv a celei calificate; simplificarea mecanismelor de calculare și achitare a impozitelor și taxelor, premise pentru descurajarea fenomenului „salariului în plic”, precum și măsuri de îmbunătățire a administrării fiscale. Totodată, urmează a fi modificat regimul fiscal aplicat autoturismelor, prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea treptată a cotei de acciză.

Proiectul urmează a supus votului și în a doua lectură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău