Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire le crearea Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării

  • 14 Iulie 2023 15:05
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire le crearea Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării

Parlamentul a votat astăzi, 14 iulie, în prima lectură proiectul de lege cu privire le crearea Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. Proiectul este o inițiativă a președintei Maia Sandu și fost susținut de deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate, transmite Radio Chișinău.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, potrivit proiectului de lege votat în prima lectură, va avea misiunea de „a consolida și îmbunătăți eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și acțiunilor coordonate de răspândire a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor /.../  care prezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale”. Unul din scopurile acestui Centru este de promova interesele naționale, inclusiv de a menține pacea, a consolida democrația, dar și de apromova aderarea la Uniunea Europeană.

La modul practic, Centrul se va ocupa de „coordonarea, planificarea, dezvoltarea și implementarea comunicării strategice interinstituționale”.

Totodată, Centrul va putea recomanda „autorităților și instituțiilor publice naționale și internaționale, instituțiilor media și companiilor de tehnologie care dețin rețele de socializare și platforme de partajare a conținutului să ia măsuri pentru a elimina cauzele și condițiile care contribuie la dezinformare, manipulare /.../ și ingerințe străine în spațiul informațional” al Republicii Moldova.

Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, a s-a referit contextul în care are loc înființarea Centrului.

„Războiul hibrid se duce, în general, prin arme informaționale și Republica Moldova este astăzi într-un război informational în care este nevoită să se apere. Avem grupuri criminale organizate, avem servicii special străine care plătesc jurnaliști de rea  credință, ferme de troli, admini9stratori de canale de telegram ca să spele creierii cetățenilor noștri, să discrediteze viitorul European al Republicii Moldova”, a menționat Cheptonar.

Proiectul de lege a fost votat de către deputații PAS.

Nici parlamentarii din Blocul Comuniștilor și Socilaiștilor, nici cei independenți, adică ai fostului Partid Șor, nu au fost prezenți la ședința Legislativului. Anterior, ei au criticat proiectul de lege cu privire la crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării pe motiv că acesta ar reprezenta „un atac la adresa democrației”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău