Deputații au votat candidatura lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar: „Sperăm că este capabil să facă schimbări”

  • 30 Iulie 2019 15:00
Deputații au votat candidatura lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar: „Sperăm că este capabil să facă schimbări”

Parlamentul a înaintat astăzi candidatura lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar. Președintele Igor Dodon a avut deja o întrevedere cu Dumitru Robu și a spus că a decis să semneze decretul pentru numirea acestuia în funcție. O relatare de Cristina Popușoi, la Radio România Chișinău.

Dumitru Robu a fost propus pentru funcția de procuror general interimar de Comisia juridică, numiri și imunități. Deputatul din partea blocului ACUM, Alexandru Slusari, unul dintre deputații care a propus numirea lui Dumitru Robu, susține că aceasta este un procuror care nu este vizat în investigații jurnalistice. Ei spun că nu s-a organizat concurs pentru funcția de procuror, pentru că legea nu o cere în mod expres.

„Sperăm că această persoană este capabilă să facă schimbări în domeniul justiției. Am luat această decizie reieșind din CV-uri. Este o persoană relativ tânără, nu figurează în investigații jurnalistice. Considerăm că are capacități suficiente pentru a redresa în scurt timp situația, să aducă progrese semnificative în ceea ce ține de justiție”.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a întrebat de ce candidatul pentru funcția de procuror general interimar nu este prezent în Parlament și dacă acesta va fi un candidat independent.

„Nu avem pretenții la calitățile personale sau profesionale ale candidatului. Este un procuror de carieră. Am auzit declarații că va veni procurorul interimar să ridice imunitatea, va intenta dosare penale. Întrebarea mea era: unde se iau de fapt aceste decizii: ce trebuie să facă procuratura și justiția? Vrem să aflăm dacă el va fi un procuror independent sau va executa indicații politice?”

Proiectul a fost votat de 78 de deputați. Deputatul Lilian Carp din partea blocului ACUM a făcut opinie separată, menționând că Dumitru Robu este o persoană care a făcut acțiuni la indicația lui Vlad Plahotniuc.

Ulterior, președintele Igor Dodon a anunțat, după o întrevedere cu Dimtru Robu,  că a decis să semneze decretul de acestuia în funcția de procuror general interimar. Șeful statului și-a exprimat speranța că procurorul general interimar va fi în stare să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care au furat din banii publici, precum și va contribui la implementarea reformei procuraturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău