Parlamentul a votat amnistierea a 1700 de deținuți

  • 22 Iulie 2016 09:12
Parlamentul a votat amnistierea a 1700 de deținuți

1700 de deținuți vor fi amnistiați cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.

În acest sens, Parlamentul a votat în prima lectură comasarea a două proiecte de lege înaintate de Guvern și un grup de deputați socialiști, transmite IPN.

Potrivit proiectului înaintat de Guvern, vor cădea sub incidența actului de amnistie, aproximativ 1300 de condamnați. Suplimentar la aceasta, la circa 400 de condamnați, le poate fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen de la executarea pedepsei cu închisoarea sau liberarea după reducerea termenului.

Potrivit autorilor, actul de amnistie constituie o modalitate de prevenire și reparare a prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție.

Proiectul stabilește că nu vor fi amnistiate persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum și cele condamnate pentru concurs de infracțiuni. Totuși, având în vedere că din această categorie de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, proiectul de lege propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă, cu anumite excepții.

Persoanele care au executat pedeapsa închisorii, cu excepția celor cărora le-a fost înlocuită pedeapsa principală sub formă de amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității cu pedeapsa închisorii, la eliberarea din locurile de detenție beneficiază de o indemnizație unică în mărime de 75% din salariul mediu lunar  pe economie pentru anul precedent. În acest context, din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor de eliberare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău