Parlamentul a ridicat imunitatea deputatului Ilan Șor

  • 26 Mai 2022 12:12
Parlamentul a ridicat imunitatea deputatului Ilan Șor

Deputații au dat curs primei cereri a procurorului general interimar, Dumitru Robu, în vederea ridicării imunității deputatului Ilan Șor, liderul Partidului „Șor”. Pentru ridicarea imunității lui Șor au votat de 65 de parlamentari, inclusiv deputații Partidului „Șor”. Deputații comuniști nu au participat la vot, invocând faptul că un procuror general interimar nu este în drept să solicite ridicarea imunității deputaților. Aceștia au părăsit sala de ședințe în plen a Parlamentului, transmite Radio Chișinău.

Imunitatea i-a fost ridicată lui Ilan Șor în lipsa acestuia. În debutul ședinței, deputata Marina Tauber a solicitat să i se dea posibilitate lui Șor să intervină online, însă solicitarea a fost respinsă de spicherul Igor Grosu, care a făcut trimitere la cadrul legal care obligă deputații să participe la ședințele Parlamentului. Potrivit lui Robu, Șor și un grup de criminal organizat este acuzat de infracțiuni de spălare de bani în proporție deosebit de mari în cauza penală numită generic „Frauda bancara”.

Robu a spus că procurorii au acumulat suficiente probe că deputatul Șor a preluat controlul asupra BEM, Unibank și Banca Socială, coordonându-și acțiunile cu grupurile Platon și Andronache, sustrăgând sume de bani în proporții deosebit de mari din BEM, iar toată povara financiară a fost pusă pe bugetul național. Dezbaterile pe marginea ridicării imunității au durat mai bine de o oră. Deputați ai Partidului „Șor” au invocat că în frauda bancară au fost implicați mai mulți demnitari de stat, printre care și ex-premierul Vlad Filat.

Dumitru Robu a dat asigurări că toate persoanele implicate în frauda bancară vor fi investigate. Procurorul general interimar a dat asigurări că procurorii au avansat mult pe dosar și au acumulat suficiente probe pentru a ca să materialele să fie transmise în instanța de judecată. Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, dar ajunsă în instanța a doua examinarea cauzei a fost tărăgănată ani de zile. Ilan Șor, care este vizat și în raportul Kroll, pledează nevinovat.

În vara anului 2019, după debarcarea guvernării PD, deputatul Ilan Șor a părăsit Rep. Moldova, fiind dat în căutare internaționale. Lider al Partidului „Șor”, Ilan Șor a fost ales deputat la alegerile parlamentare anticipate din 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău