Parlamentul a numit un nou consilier la ANSC

  • 17 Martie 2022 10:30
Parlamentul a numit un nou consilier la ANSC

Parlamentul a decis, în ședința de astăzi, lichidarea funcției de director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), instituție responsabilă de examinarea contestațiilor în procedurile achizițiilor publice. Atribuțiile acestei funcții vor fi exercitate de un consilier din cadrul ANSC, iar autorii proiectului spun că simplifică organigrama instituției și lichidează un post inutil. Opoziția a recomandat însă să nu fie grăbită desființarea funcției, deoarece reprezintă un subiect de litigiu judiciar, transmite Radio Chișinău.

Deputatul comunist Oleg Reidman a spus în timpul dezbaterilor că adoptarea proiectului cu privire la demiterea directorului adjunct al ANSC nu trebuie grăbită, pentru a nu influența procesul de judecată. Deputatul a amintit că o cauză de demitere a directorului adjunct al agenției este examinată în instanță.

(rom) „Aș propune ca până la finalizarea examinării cauzei în instanță, să nu examinăm această lege, pentru ca instanța să poată obiectiv hotărî aspectul legalității demiterii adjunctului instituției. Dacă instanța se va pronunța în favoare, atunci, conform legii, putem lichida funcția. Prin urmare, persoana respectivă își va pierde postul în legătură cu lichidarea funcției. Noi, astfel încercăm să influențăm instanța de judecată.”

La rândul său, autorul proiectului, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a spus că trebuie exclus riscul „turbulențelor instituționale” de la ANSC, în situația în care, în moment de față, își exercită mandatele doar patru din șapte consilieri.

„Asemenea procese pot dura cu anii. Noi nu vrem să menținem vacantă o funcție un an sau doi. Urmează să angajăm pe poziția dată un consilier urmare a unui concurs transparent, ca să redăm funcționalitate instituției. (...) Riscul de turbulențe instituționale este în continuare mare. Noi trebuie să mai angajăm trei oameni acolo ca să avem o instituție funcțională pe deplin.”

Proiectul a fost susținut cu votul a 59 de deputați. De asemenea, în contextul acestei decizii, Parlamentul a ajustat și Legea privind achizițiile publice.

În aceeași ședință, Parlamentul l-a numit pentru un mandat de șapte ani pe Gheorghe Ghidora în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC.

La sfârșitul anului trecut, majoritatea parlamentară PAS l-a votat în funcția de director general al Agenției, pe Serghei Merjan pentru un mandat de șapte ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău