Parlamentul a lansat Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a

  • 17 Iunie 2022 11:50
Parlamentul a lansat Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a

Parlamentul a lansat astăzi Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul legislaturii a XI-a. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate să colaboreze pentru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară, transmite MOLDPRES.

Platforma va unifica eforturile membrelor pentru a promova echitatea și egalitatea de drepturi a femeilor, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, dar și pentru a contribui la promovarea independenței și abilitării economice a femeilor și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ, scrie sursa citată.

La evenimentul de lansare, șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că noul format de cooperare va reprezenta o platformă de dialog pentru problemele cu care se confruntă societatea. „Avem rezultate bune privind egalitatea de gen la nivel administrativ. Președinția, Guvernul, Curtea Constituțională și mai multe ministere sunt conduse de femei. Felicit echipele pentru promovarea egalității de gen și reprezentarea înaltă a femeilor în instituțiile de conducere. Suntem un exemplu de urmat pentru alte țări și instituții internaționale. Încurajăm femeile să aibă mai multă încredere în ele și să-și exercite drepturile în toate domeniile. Totodată, avem nevoie de instrumente juridice viabile pentru a stopa violența în familie împotriva femeilor și copiilor și pentru a promova activ drepturile acestora”, a spus Maia Sandu.

„Avem o reprezentare exemplară a femeilor în politică, Parlament, Guvern și primării. Am convingerea că femeile active aduc pacea, acestea sunt calculate, mereu se gândesc la societate, la familie, la viitor, de aceea mereu i-au decizii asumate”, a subliniat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totodată, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că femeile din țara noastră încă se confruntă cu discriminarea. „Statisticile atestă cazuri de violență în familie, hărțuire sexuală, inechitatea în salarizare, de aceea mai avem mult de lucru pentru a asigura egalitatea între femei și bărbați. Ne dorim respectarea plenară a drepturilor femeilor din țara noastră. Trebuie să consolidăm mecanismele de protecție a femeilor vulnerabile, astfel încât să fie auzite vocile tuturor femeilor. Guvernul va sprijini toate inițiativele ce promovează femeile, astfel încât să putem aprecia spiritul și potențialul lor”, a remarcat Gavrilița.

Parlamentul legislaturii a XI-a, format ca urmare a alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, are un număr record de femei deputate în istoria Parlamentului Republicii Moldova: 40 de mandate aparțin femeilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău