Parlamentul a înregistrat un proiect de lege care va reglementa activitatea psihologilor

  • 10 Iulie 14:43
Parlamentul a înregistrat un proiect de lege care va reglementa activitatea psihologilor

Un proiect de lege care își propune să reglementeze activitatea psihologilor în Republica Moldova, inclusiv psihologilor cu drept de liberă practică, a fost înregistrat în Parlament. Deputata fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Grosu, a menționat că reglementarea profesiei de psiholog este dictată de mai multe necesități, una din ele se referă la necesitatea descrierii condițiilor legale pentru exercitarea activității psihologilor din sectorul public și privat, care să fie desfășurată în baza standardelor de calitate. O altă necesitate ține de importanța de a oferi mai multă siguranță și încredere beneficiarilor de asistență psihologică, a mai spus deputata în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Liliana Grosu a punctat că prin proiectul de lege privind exercitarea profesiei de psiholog vor fi reglementate principiile, condițiile organizatorice și formele de exercitare a profesiei, cerințele față de persoana care exercită profesia de psiholog, drepturile și obligațiile acesteia, drepturile beneficiarilor de asistență psihologică.

Potrivit deputatei, conținutul proiectului a fost elaborat în cadrul unui proces amplu de consultări cu participarea psihologilor din sectorul public și privat, reprezentanților comunității academice și societății civile. „Acest proiect este o noutate pentru Republica Moldova și este așteptat de mai mult timp, atât de comunitatea psihologilor, cât și de persoanele care au nevoie de servicii de asistență psihologică”, a declarat Liliana Grosu.

Fondatoarea și președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu, a menționat că o noutate cu care vine legea este reglementarea activității psihologului cu drept de liberă practică și obținerea unui atestat de liberă practică.

Este un răspuns la acele nevoi care le vedem în societate. Cultura psihologică în societatea noastră a crescut semnificativ în ultimii ani anume prin solicitarea serviciilor psihologice. De asemenea, avem o comunitate destul de largă de psihologi care se specializează în diverse domenii și sunt pregătiți pentru a oferi aceste servicii de psihologie, servicii de psihoterapie beneficiarilor, respectiv, este absolut necesar ca să fie reglementat cum va fi obținut atestatul de liberă practică conform specializărilor, care la fel sunt reglementate prin lege”, a spus Daniela Sîmboteanu.

Proiectul de lege înregistrat în Parlament este o parte componentă a pledoariilor UN Women pentru a preveni și combate violența împotriva fetelor și femeilor și de a promova egalitatea de gen.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău