Parlamentul a inițiat astăzi controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție

  • 14 Septembrie 2021 13:37
Parlamentul a inițiat astăzi controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție

Parlamentul a inițiat astăzi controlul asupra activității Centrului Național Anticorupție, în urma hotărârii adoptate de Legislativ săptămâna trecută. Vor fi examinate mai multe aspecte ale activității CNA începând cu anul 2016, iar opoziția sugerează că scopul acestui exercițiu este altul decât cel anunțat oficial.

Parlamentul a decis săptămâna trecută să inițieze controlul parlamentar asupra activității CNA, în contextul unor exerciții similare care sunt preconizate și pentru alte instituții publice. Controlul, care va fi exercitat de comisia juridică și cea pentru securitate, va viza mai multe arii de activitate a Centrului precum investigațiile pe care le-a gestionat și finalitatea acestora, despre implicarea angajaților CNA în acte de corupție, dacă au existat dosare de natură politică, etc. 

Mai multe discuții a provocat perioada pentru care să fie exercitat controlul. Deputatul socialist Vasile Bolea a propus o perioadă mai mare și a acuzat majoritatea parlamentară că ar promova alte scopuri prin acest exercițiu.

Pe de altă parte, majoritatea PAS a votat să fie examinată activitatea CNA începând cu 2016.

Amintim că majoritatea parlamentară a votat recent și legea care permite evaluarea activității și a procurorului general și demiterea acestuia, în cazul în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare. De asemenea, Parlamentul a votat joia trecută o lege care permite exercitarea controlului parlamentar asupra mai multor instituții precum Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenței, Consiliul Audiovizualului și altele, și demiterea conducătorilor în cazul în care nu-și exercită corect atribuțiile.

Potrivit deputaților PAS, scopul acestor legi este eliminarea corupției și a funcționarilor incompetenți, dar opoziția a susține că scopul adevărat este să înlocuiască funcționarii cu persoane docile actualei guvernări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău