Parlamentul a decis: Ilan Șor și Marina Tauber au rămas fără imunitate parlamentară

  • 26 Mai 2022 13:59
Parlamentul a decis: Ilan Șor și Marina Tauber au rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul le-a ridicat imunitatea deputaților Ilan Șor, liderul Partidului Șor, și Marinei Tauber, vicepreședinta acestui partid. Cei doi sunt vizați în câteva cauze penale privind „furtul miliardului”. Proiectul, aprobat de PAS și Șor, iar PCRM a boicotat decizia.  

În cererile de ridicare a imunității, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a invocat că acuzatorii ar deține suficiente probe pentru a trimite în judecată cauzele penale în care este vizat Ilan Șor.

„Cauza penală vizată a fost conexată la cauza penală denumită generic „Frauda bancară”, iar la moment procurorii au administrat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputatul Ilan Șor a preluat controlul activității băncilor comerciale BEM, Unibank și Banca Socială. Preluarea controlului instituțiilor financiare vizate s-a realizat în scopul finanțării activității infracționale a grupului criminal organizat condus de Șor inclusiv a organizației criminale conduse de Vlad Plahotniuc”, a declarat Dumitru Robu. 

Șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Legislativ, deputata Olesea Stamate, a precizat că au fost respectate toate procedurile stabilite pentru ridicarea imunității parlamentare.

„Deputatul Ilan Șor nu s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. Deputatul a fost informat despre ședința Comisiei pe toate căile posibile. La ședință au fost prezenți apărătorii dlui Șor care au prezentat poziția lui Ilan Șor referitor la cererea procurorului general interimar”, a menționat Olesea Stamate. 

Deputați ai Partidului „Șor” au invocat, în cadrul dezbaterilor, că în frauda bancară ar fi fost implicați mai mulți demnitari de stat, printre care și ex-premierul Vlad Filat. Deputata Marina Tauber a declarat că există și actuali demnitari care au semnat la timpul respectiv pentru oferirea garanțiilor de stat, spunând că printre ei s-ar număra și Maia Sandu.

„Mai multe persoane, mai mulți miniștri care au fost în guvernul din perioada despre care e vorba au votat și au semnat, într-un fel, garanțiile de stat, care au fost acordate, după părerea noastră, în mod ilegal. Mulți dintre acești miniștri ocupă acum funcții foarte înalte în statul nostru”, a menționat Marina Tauber. 

Dumitru Robu a dat asigurări că toate persoanele vizate vor fi investigate.

Procurorul general interimar a răspuns la multiple întrebări ale deputaților. Deputatul Lilian Carp.

Carp: „Aveți de această dată argumentele necesare pentru a merge în judecată și a obține rezultatul, ca să fie o finalitate sau există riscul să fie o ridicare de imunitate fictivă? / Robu: „Vă asigur că dosarul în care sunt vizați Ilan Șor și deputatul Tauber va avea finalitate și va fi deferit justiției.”

Și deputatul comunist Vladimir Voronin s-a interesat dacă dosarul fraudei bancare va avea o finalitate.

Voronin: „Când va fi finalul, dar nu discuții, discuții, unul la altul întrebări, imunitate, fără imunitate... / Robu: Procurorii au avansat pe cauza penală denumită generic frauda bancară. Au fost expediate în instanță de judecată deja opt cauze penale. În timpul apropiat urmează să mai fie expediate și alte cauze în privința membrilor grupului criminal organizat, foști demnitari care au fost implicați în comiterea infracțiunilor incriminate.”

Deputații Marina Tauber și Ilan Șor sunt vizați în raportul Kroll privind frauda bancară. Ambii pledează nevinovați. Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Decizia de condamnare a fost contestată la Curtea de Apel, iar examinarea cauzei durează deja de mai mulți ani. În vara anului 2019, după debarcarea guvernării PD, deputatul Ilan Șor a părăsit Rep. Moldova, fiind dat în căutare internațională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău