Parlamentul a aprobat sistemul electoral mixt

  • 19 Aprilie 2013 20:18
Parlamentul a aprobat sistemul electoral mixt

Parlamentul a aprobat vineri, 19 aprilie, în lectură finală trecerea la sistemul electoral mixt, care presupune că jumătate de deputați vor fi aleși pe liste de partid, în timp ce cealaltă jumătate în circumscripții uninominale.

 

Proiectul a fost criticat dur de comuniști, care l-au transmis pentru expertizare Consiliului Europei. 

Potrivit inițiativei unor parlamentari democrați, 51 de deputați din totalul de 101 vor fi aleși în continuare în baza listelor de partid, iar 50 în circumscripții uninominale. Aceasta înseamnă că alegătorii vor primi câte două buletine de vot. În circumscripțiile nominale, va fi ales candidatul care a acumulat majoritatea voturilor celor care au participat la alegeri. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul suficient de voturi, va fi organizat un al doilea tur de scrutin.

Prevedrile respective, însă, nu vor fi aplicate în regiunea din stânga Nistrului și peste hotare, astfel că alegătorii de acolo vor vota doar listele de partid, ceea ce a provocat critici din partea deputaților comuniști și a unor deputați liberali care nu au susținut proiectul. Comuniștii, care au părăsit ședința în timpul examinării acestui proiect, l-au transmis spre expertizare Consiliului Europei. 

"Va-ș ruga să faceți o pauză și să nu faceți greșeli grosolane. Este vorba de Codul electoral. Voi nu aveți dreptul ca în condițiile în care țara este monitorizată de Consiliul Europei să faceți modificări ale Codului electoral necoordonate cu Adunarea Parlamentară a CoE. Este o avertizare", a declarat Vladimir Voronin.

Și deputatul liberal Valeriu Munteanu a criticat proiectul, coniderândul ca pe o condiție în negocierile dintre PLDM și PD pentru formarea noului guvern

Pe de altă parte, autorii susțin că scopul acestuia este de a responsabiliza deputații în fața alegătorilor. 

Proiectul prevede și reducerea prezenței necesare pentru validarea alegerilor de la o treime la o pătime și ar putea fi aplicate la următoarele alegeri parlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău