Parlamentul a aprobat COMASAREA proiectelor PD și PSRM. Andrian Candu: Votul de astăzi este rezultatul unui compromis

  • 05 Mai 2017 21:37
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură proiectul votului uninominal, și cel al votului mixt, iar ulterior au fost comasate. Ambele proiecte au fost incluse astăzi pe agenda Legislativului ad-hoc, ele nefiind examinate anterior nici în comisiile parlamentare. Deputații comuniști și cei liberali nu au participat la dezbateri.

După ce președintele Parlamentul Andrian Candu a propus examinarea proiectului privind votul uninominal, iar socialiștii au cerut și examinarea modificării legislației electorale prin introducerea sistemului mixt, comisia juridică a Parlamentului s-a întrunit în regim de urgență pentru a examina cele două proiecte.

Proiectul privind votul uninominal a provocat dezbateri fiind criticat de socialiști și liberal-democrați, care consideră că acesta reprezintă un pericol pentru Republica Moldova. 

O opinie similară a exprimat și liberal-democratul Iurie Țap.

Ambele proiecte au fost votate, iar ulterior Parlamentul a aprobat comasarea acestora, ca bază pentru lectura a doua fiind luat cel al socialiștilor privind sistemul mixt care va include elemente conceptuale din ambele inițiative.

Astfel, 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții electorale, iar 50 pe liste de partid. Deputații aleși în circumscripții nu vor putea revocați, așa cum propunea proiectul privind votul uninominal. Pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise secții de votare pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, așa cum propune proiectul sistemului mixt.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și vicepreședinte al Partidului Democrat, a declarat că votul de astăzi reprezintă rezultatul unui compromis.

Totodată, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat nu renunță la sistemul electoral uninominal, la care va reveni după alegerile parlamentare din 2018.

Deputații comuniști nu au fost prezenți la ședința Parlamentului, dar ulterior PCRM a difuzat un comunicat de presă în care a calificat tentativa de modificare a legislației electorale drept „lovitură de stat”. Deputații liberali nu au participat la dezbaterea celor două proiecte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău