Parlamentul a amânat examinarea proiectului Strategiei Naționale de Apărare, la solicitarea Comisiei pentru securitate națională

  • 12 Iulie 2018 09:55
Parlamentul a amânat examinarea proiectului Strategiei Naționale de Apărare, la solicitarea Comisiei pentru securitate națională

Parlamentul a amânat astăzi examinarea proiectului Strategiei Naționale de Apărare, la solicitarea Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică. Vicepreședintele Comisiei, Eugen Carpov, a declarat că proiectul a fost examinat în Comisie, dar mai necesită unele redactări și a propus amânarea examinării acestuia până săptămâna viitoare.

Documentul se referă la riscurile și amenințările pentru Republica Moldova. Printre cele mai importante sunt enumerate existența unei regiuni secesioniste în stânga Nistrului și prezența militară rusă în această regiune, precum și conflictele din Estul Ucrainei și din Orientul Mijlociu.

Prezența contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, reprezintă un risc la adresa securității naționale, potrivit proiectului Strategiei. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.

În contextual dificultăților economice cu care se confruntă regiunea, autorii strategiei atenționează că regimul separatist  va promova o politică de confruntare cu autorităţile constituţionale.

De asemenea, conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu reprezintă pericole la adresa securității Republicii Moldova. Iar autorii estimează că o rezolvare rapidă a conflictului din estul Ucrainei pe termen scurt şi mediu, va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa valorilor şi intereselor naţionale, potrivit proiectului.

Pentru a face față acestor riscuri și provocări, documentul conține și un plan de acțiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanțării pentru apărare. Spre exemplu, pentru consolidarea capacităţii operaţionale curente a Armatei Naţionale resurselor financiare vor crește de la 625 de milioane de lei în 2018 până la aproape 1,5 miliarde în 2025. Iar începând cu 2025 bugetul va tinde spre media alocărilor bugetare europene.

Strategia națională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani și aprobată de Guvern în noiembrie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chişinău
3 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Thu
3 °C
Fri
-2 °C
Sat
-4 °C
Sun
-6 °C
Mon
-6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău