Parlament | Proiect de lege prin care președintele țării va avea mai multe mecanisme de control asupra SIS

  • 18 Iunie 2019 11:05
Parlament | Proiect de lege prin care președintele țării va avea mai multe mecanisme de control asupra SIS

Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură un proiect de lege prin care îi sunt acordate mai multe mecanisme de control președintelui țării asupra Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit inițiativei, directorul SIS va fi numit de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova, așa cum a fost și până la sfârșitul anului 2016.

Autorii proiectului, deputații socialiști, consideră că în 2016, cu puțin timp înainte de învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte, reducerea atribuțiilor șefului statului în domeniul securității a fost nemotivată.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a menționat că proiectul vizează modificarea procedurii de numire și demisie a șefului SIS. „Astfel, la nivel de propunere a candidaturii va trebui să participe președintele, iar la nivel de decizie finală – să participe Parlamentul”.

Deputatul PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat că, odată cu votarea acestui proiect, instituția va putea fi scoasă definitiv de sub controlul unui partid, „care a transformat-o într-un instrument de filaj”, iar Parlamentul va putea asigura un echilibru și un control mai riguros. El mai spune că astfel SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securității naționale și va împiedica uzurparea puterii din exterior.

 

Proiectul a fost criticat de deputații Partidului Democrat, făcând referire la suspiciuni privind faptul că Igor Dodon ar fi controlat de servicii secrete de peste hotare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău