Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Los Angeles pe cele din 2028

  • 01 August 2017 14:26
Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024. Los Angeles pe cele din 2028

Reprezentanții Comitetului Internațional Olimpic au decis ca pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Vară din 2028 să fie desemnat Los Angeles, iar pentru organizarea Olimpiadei din 2014 capitala Franței, Paris. 

”Prin acest acord se realizează încă un pas pentru aducerea Jocurilor Olimpice în orașul nostru pentru prima data în această generație”, a declarat Eric Garcetii, primarul orașului Los Angeles, transmite Digisport.ro.

Acest acord vine după votul de la începutul lunii a Comitetului Internațional Olimpic prin care s-a luat decizia în privința organizatorilor Olimpiadelor din 2024 și 2028. Astfel, s-a decis ca orașele Paris și Los Angeles să organizeze Jocurile Olimpice din 2024 și 2028. Inițial, ambele au candidat pentru ediția din 2024, însă anunțul oficialilor din Los Angeles a clarificat situația. Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat "încântat", marți, pentru "o etapă foarte importantă în vederea obținerii Jocurilor Olimpice pentru Franța în 2024", după decizia Los Angeles-ului de a-și prezenta candidatura la organizarea Jocurilor din anul 2028. Chiar și oficialii Parisului au salutat decizia Los Angelesului și au precizat că vor coopera cu Comitetul Internațional Olimpic pentru a găsi o soluție cât mai bună pentru ambele orașe și pentru buna desfășurare a celor două ediții a Jocurilor Olimpice.

"Rămân foarte angajat pentru a da câștig de cauză candidaturii țării noastre împreună cu toți francezii, sportivii, colectivitățile și ansamblul partenerilor angajați în această candidatură", a subliniat președintele francez într-un comunicat. Emmanuel Macron, care a luat act de decizia Los Angeles-ului de a-și prezenta candidatura pentru anul 2028 și pentru a găsi un acord cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Paris, a avut luni o întrevedere cu președintele CIO, Thomas Bach, se adaugă în comunicatul președinției. Este pentru a treia oară când metropola californiană organizează Jocurile de vară, după edițiile din 1984 și 1932. Și la Paris s-au mai organizat în două rânduri Jocurile Olimpice de vară, în 1900 și 1924. Parisul a refuzat constant să ia în considerare o candidatură pentru 2028, apreciind că proiectul său nu este calibrat pentru 2024, în principal din cauza dificultății de a securiza încă patru ani terenurile pe care trebuie construite instalațiile olimpice care lipsesc deocamdată. Los Angeles nu a închis niciodată ușa acestei posibilități, dar și-a realiniat poziția în timp, indicând că orașul este gata să găzduiască Jocurile ''chiar și mâine''. Săptămâna trecută, partea americană a afirmat că ar fi ''stupid'' să refuze ediția din 2028, având în vedere compensațiile financiare acordate de CIO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău