Părinții sunt nemulțumiți de vacanța mare a grădinițelor: „Nu motivează creșterea natalității”

  • 23 Mai 2017 14:30
0%
00:00:00
00:00:00

Grădinițele vor ieși în vacanță 42 de zile, însă modalitatea cum vor fi repartizate aceste zile de vacanță va fi stabilită de către administrații împreună cu părinții. Totuși, unii dintre părinții care au protestat față de vacanța prea mare din grădinițe pun la îndoială felul în care vor avea loc aceste consultații. 

Potrivit Ministerului Educației, perioada de vacanță în grădinițe va fi stabilită de administrațiile instituțiilor și autoritățile locale după consultații cu părinții. De asemenea, autoritățile și conducerea grădinițelor vor stabili în ce perioadă a anului vor repartizate aceste zile de concediu. Totodată, în perioada vacanței, copii ar urma să fie încadrați în instituții din raza unității administrativ-teritoriale, alte grădinițe, centre comunitare, tabere cu sejur de zi sau grupe de serviciu.

Unii dintre părinții care au protestat de mai multe ori față de aceste prevederi, susțin că vacanța de 42 de zile consecutiv în grădinițe este prea mare.

„Afirmația că vacanța va fi stabilită după consultări cu părinții este un lucru bun, dar depinde mult de modalitatea în care vor avea loc aceste consultări cu părinții. Ar fi bine să fie stipulate condițiile în care o grădiniță poate fi închisă, pentru că dacă este o necesitate reală de a face reparație, înțelegem acest lucru. Această reparație se face la 2-4 ani, dar dacă grădinița se va închide fără niciun motiv pe un termen lung în fiecare an, acest lucru nu este benefic pentru părinți”, a declarat Iulia Nazaria, grupul „Părinților Solidari”.

O altă mamă de la „Părinți solidari”, care este și cofondatoarea grupului, Ala Revenco susține că o vacanță de 42 de zile consecutiv în grădinițe, așa cum prevede regulamentul propus inițial de autorități defavorizează familiile cu copii. 

„În următoarele săptămâni vom merge la ședința Primăriei, vom încerca să ne programăm la prim-ministrul Pavel Filip, pentru că nu este acceptat un astfel de tratament. Consider că este chiar o bătaie de joc față de cetățenii țării noastre și nu motivează creșterea natalității și nici nu motivează persoanele să rămână în această țară. În plan social, este un regulament care ne dă jos”, a declarat Ala Revenco. 

Acum două luni, Ministerul Educație a prezentat un nou Regulament de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie. Acesta prevedea că pe timp de vară grădinițele nu vor funcționa 42 de zile, fapt ce i-a revoltat pe mulți dintre părinți, care au ieșit în stradă. Conform documentului, în această perioadă urmau a fi realizate lucrări de igienizare și de reparație.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău