Părinți din Congaz se plâng că nu-și pot înscrie copiii cu dificultăți de învățare în clasa întâi

  • 28 Iunie 2018 15:05
Părinți din Congaz se plâng că nu-și pot înscrie copiii cu dificultăți de învățare în clasa întâi

Mai mulți părinți din satul Congaz din UTA Găgăuzia se plâng că nu-și pot înscrie copiii cu dificultăți de învățare în clasa întâi, în cadrul școlii auxiliare din localitate. Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, care le acordă sprijin acestor părinți, declară că încălcarea dreptului elevilor cu dizabilități la educație obligatorie constituie o formă gravă a discriminării copiilor.

Într-o conferința de presă la IPN, directorul executiv al Centrului, Vitalie Meșter, a declarat că, deja de cinci ani, în școala auxiliară din Congaz părinții nu-și pot înscrie copiii în clasa întâi pe motiv că astfel de clase nu se mai constituie. Potrivit lui Vitalie Meșter, ministerul trebuie să intervină cu măsuri urgente, astfel încât să asigure accesul copiilor cu dizabilități și la învățământul primar.

Elena Stajila, director de program CAJPD, a comunicat că, la adresările părinților, ministerul oferă răspunsuri evazive. „Vrem să aflăm care este motivul neînmatriculării acestor copii. O altă situație care deranjează este că, la mijlocul anului școlar trecut, în această școală au fost înmatriculați câțiva copii, dar aceștia primesc studii în cadrul clasei a cincea. Deși primesc aceste studii conform planurilor individualizate, totuși procesul de învățământ trebuie să fie asigurat în cadrul clasei corespunzătoare vârstei”, a spus Elena Stajila.

Svetlana Bargan, părinte, spune că i s-a recomandat școala auxiliară, unde sunt logopezi, defectologi, psihologi, care să ajute copilul să vorbească, să citească, să scrie. Dar a aflat că școala nu mai înmatriculează copii în clasa întâi. Femeia spune că s-a pomenit într-o situație dificilă și nu are cum să-i asigure copilului educație la domiciliu.

Valentina Gardeievscaia, mama unui copil cu sindrom Down, crede că este nedrept să-și țină copilul acasă și că, doar încadrat în sistemul educațional, alături de alți copii, acesta poate obține o educație potrivită.

Dumitru Darea, consultant al avocatului copilului, a menționat că Oficiul Avocatului Poporului va monitoriza această situație și speră că autoritățile vor avea o explicație plauzibilă, iar ulterior se va ajunge la o soluție în interesul copiilor.

După conferința de presă, părinții s-au îndreptat la Guvern pentru a organiza o acțiune de protest. Aceștia au scandat: „Stop discriminarea!” și „Toți copii sunt egali!”, „Clasa întâi pentru toți” etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Wed
4
Thu
1
Fri
0
Sat
1
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău