Părintele trebuie să dea prioritate particularităților de vârstă a copilului, psiholog

  • 01 Iunie 2021 13:25
Părintele trebuie să dea prioritate particularităților de vârstă a copilului, psiholog

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu, spune că, la toate vârstele, copiii au nevoi specifice, la care părinții urmează să răspundă. Mai ales când vine vorba despre adolescență. Părinții trebuie să fie înțelepți, să le ofere adolescenților posibilitatea de a naviga în lumea externă, dar totodată să le transmită mesajul că sunt mereu disponibili să le răspundă la orice nevoie, transmite IPN.

„Pentru fericirea unui părinte o componentă esențială este buna relație cu cei din familie, inclusiv copiii. Și lucrurile se determină reciproc – familia, copiii se simt bine când și părintele este fericit. Dacă părintele se simte împlinit, toți din familie simt această bunăstare în plan emoțional, iar conectarea între membrii familiei este bună”, a declarat Daniela Sîmboteanu într-o emisiune online, organizată Mama.md și UNICEF Moldova.

Toate lucrurile bune, dar și rele pornesc din copilărie. Adulții perpetuează trăirile și experiențele din copilărie în viața de adult. Și este important ca, din copilărie încă, lucrurile să pornească într-o direcție corectă, ca fiecare micuț la rândul său să crească un părinte bun. „La vârsta fragedă, copiii se află într-o etapă de simbioză cu părinții și au nevoie să fie protejați, hrăniți, să aibă contact emoțional. Dar, în cazul unui adolescent, paleta de nevoi se lărgește și părintele trebuie să le înțeleagă și să răspundă acestor nevoi”, menționează psihologul.

Sunt cazuri când adulții au așteptări nerealiste față de copii. Și în acest caz, problema nu este în copil. Dacă părintele se așteaptă că adolescentul îi va cere sfatul doar lui, că nu-i va critica vreo decizie, că îi va fi permanent loial, problema este anume în această așteptare. Or, adolescenților le este caracteristic să se separe de părinți psihologic, iar mai apoi și fizic.

„Dorința și tendința de a se separa pornește de la vârsta de 14-15 ani, când comportamentul copilului demonstrează plenar că el nu mai acceptă să fie acel copil, chiar dacă nu este încă adult, ci doar se află în perioada de trecere. Dar el își setează propriile reguli. El mai degrabă va cere sfatul prietenilor, colegilor și mai puțin al părinților. Și aceste lucruri fiind înțelese mai puțin de ultimii, generează neînțelegeri. Însă părintele trebuie să dea prioritate înțelegerii particularităților de vârstă, să nu creadă că sunt dați la o parte”, a mai spus Daniela Sîmboteanu.

Sfatul psihologului pentru părinte este să-l asigure pe copilul său că îi este alături și este oricând gata să-i acorde un sprijin și un sfat. Însă părinții au mereu tendința să intervină cu sfaturi, cu opinii despre prietenii, ocupațiile și preferințe copiilor. Psihologul spune că este extrem de important ca adolescentul să fie ascultat, iar astfel apare posibilitatea de a-l cunoaște mai bine. „În momentul în care avem suficient spațiu de comunicare și îi validăm emoțiile, care poate nu neapărat corespund cu emoțiile noastre, atunci el înțelege că emoțiile lui sunt înțelese, acceptate”, a mai spus Daniela Sîmboteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău