Păreri împărțite privind invitațiile la discuții dintre ACUM și PSRM

  • 04 Aprilie 2019 09:01
Păreri împărțite privind invitațiile la discuții dintre ACUM și PSRM

Păreri împărțite privind invitațiile reciproce la discuții dintre blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor. În timp ce unii activiști civici consideră că invitația blocului ACUM lansată deputaților în general este o abordare corectă, alții spun că această invitație la discuții trebuia făcută concret fracțiunii PSRM, dar nu trebuia să fie formulată vag. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Activistul civic Nicolae Josanu spune că susține felul în care blocul ACUM face politică. Potrivit lui, blocul a lansat o invitație la discuții către toți deputații, pe platformă parlamentară, cu prezența presei, dar nu așa cum a făcut-o liderii PSRM, la sediul propriului partid. „S-a terminat cu întâlnirile la ceaiuri, fără presă. Nu, mai mult n-o să mai meargă așa. O să developăm toți pseudo-socialiștii, pseudo-comuniștii. Acum o să fie altă politică, în fața poporului”, spune Nicolae Josan.

Președintele Asociației „Voievod”, Nicolae Pascaru, susține că politicienii trebuie să facă un pas înainte și să demonstreze că pot dialoga. În opinia lui, negocierile dintre partide trebuiau să înceapă chiar a doua zi după scrutin. „Blocul ACUM nu este un partid care să aibă o diplomație iscusită. Prima săptămână a stat în blocaj și nici nu a vrut să iasă, a sus că este în opoziție. A doua săptămână au dat-o în bară când au venit la întâlnire cu președintele țării și nu au avut cultura politică să dea mâna cu președintele”, spune Nicolae Pascaru. Potrivit lui, invitația ACUM lansată către deputați nu este o abordare corectă, el trebuia să se adreseze fracțiunilor politice din Parlament.

Activistul civic Andrei Donică susține că situația postelectorală este una foarte complicată, dar este de părere că alegeri anticipate nu vor fi. Potrivit lui, dacă blocul ACUM se va așeza la o masă de negocieri cu socialiștii, vor fi discreditați. „Eu nu cred că astăzi Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon pot să facă o alianță ca să-l dea jos de la guvernare pe Vladimir Plahotniuc”, consideră Andrei Donică.

Președintele Asociației Unirea ODIP, Vlad Bilețchi, consideră că situația politică în care se află acum Republica Moldova este una foarte complicată atât din punctul de vedere al acțiunilor care se petrec vizibil, cât și al celor care nu sunt vizibile. În opinia lui, formarea unei alianțe într-un format democratic și firesc este imposibilă. Doar dacă se vor face anumiți pași „curajoși” pentru a debarca actualul regim de la guvernare. „Cei de la blocul ACUM sunt fermi pe poziție, dar există riscul ca și prin rândurile lor să existe oameni care să fie șantajați și cumpărați de PDM. Consider că o bună parte dintre socialiști sunt vulnerabili, au dosare penale care sunt pe rol sau urmează să fie puse în clipa în care vor avea mișcări care nu corespund cu viziunile lui Vladimir Plahotniuc și a PDM”, este de părere Vlad Bilețchi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău