Păreri împărțite între experții în drept constituțional: Este sau nu în drept șeful statului să refuze propunerea de premier venită de la o majoritate parlamentară formalizată? (AUDIO)

  • 12 Februarie 2021 12:15
0%
00:00:00
00:00:00

Situație politică rămâne incertă la Chișinău, după ce președinta Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier și nu a acceptat candidatura sprijinită de o majoritate parlamentară formată de socialiști și din aliații acestora din Partidul Șor și grupul transfugilor din Partidul Democrat. Părerile sunt împărțite între experții în drept constituțional: dacă este sau nu în drept șeful statului să refuze propunerea de premier venită de la o majoritate parlamentară formalizată.

Președinta Maia Sandu nu este obligată să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară la funcția de prim-ministru, consideră constituționalistul Alexandru Arseni. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău, expertul pune la îndoială legitimitatea alianței constituite între socialiști și adepți ai grupului Șor, în primul rând pentru că nu s-au respectat procedurile de constituire a unei astfel de majorități.

„Acest grup ad-hoc nu reprezintă structură prevăzută de Constituția Republicii Moldova. Constituția stabilește foarte clar că președintele R. Moldova, după consultarea fracțiunilor, fracțiunile pot spune în cadrul consultărilor pe cine recomandă. Decizia finală și unica autoritate înzestrată cu competență exclusivă de a desemna după consultarea fracțiunilor candidatul la funcția de prim-ministru îi aparține doar președintelui Republicii Moldova”, a declarat constituționalistul. 

Pe de altă parte, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că șeful statului nu poate să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, dacă în Parlament există o majoritate de cel puțin 51 de deputați capabilă să învestească un Guvern. În cadrul unei emisiuni la TVR Moldova, acesta a spus că președintele nu poate să-și impună opinia Parlamentului atâta timp cât deputații au o majoritate capabilă să învestească un Guvern.

Și analistul politic Vlad Țurcanu opinează că Înalta Curte este cea care va juca un rol important în deznodământul acestei situații. El mai crede că majoritatea parlamentară a încercat să-i arate limitele președintei Maia Sandu.

„A fost o încercare a acestei tabere destul de numeroase în Parlament de a-i arăta Maiei Sandu limitele și președinta nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a le arăta locul. Chiar dacă, această decizie a sa îi va atrage în continuare destule critici și o va pune în situația să se apere, să-și apere această decizie discutabilă”, a afirmat Vlad Țurcanu. 

Amintim că după eșuarea primei tentative de învestire a Guvernului, Maia Sandu a decis să o propună repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița, cu toate că o socialiștii și aliații lor din Partidul Șor și grupul foștilor democrați au depus 54 de semnături în sprijinul propunerii lor de premier. Este vorba de Mariana Durleșteanu, o fostă ministră de finanțe în guvernul PSRM condus de Zinaida Greceanîi. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău