Parcursul european al Republicii Moldova, una dintre preocupările principale ale României

  • 29 Ianuarie 2015 16:38
Parcursul european al Republicii Moldova, una dintre preocupările principale ale României

Parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei reprezintă una dintre preocupările principale de politică externă ale României, a declarat președintele Klaus Iohannis la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

'Evenimentele din Ucraina au aruncat o umbră de tristă amintire a Războiului Rece asupra anului 2014. România condamnă încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și va continua să contribuie la materializarea aspirațiilor sale europene și euro-atlantice. Parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei rămâne una dintre preocupările principale de politică externă ale României. Motivul nu este doar cel al legăturilor istorice binecunoscute, ci și proximitatea României de zonele de conflict și de aceste state în care Federația Rusă acționează ilegal', a explicat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește Republica Moldova, șeful statului român a afirmat că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au reconfirmat sprijinul popular pentru opțiunea politică proeuropeană. ”Un guvern stabil și cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluții de compromis. Sperăm ca liderii de la Chișinău să-și înțeleagă misiunea dată de cetățenii moldoveni și să-și orienteze eforturile exclusiv în direcția consolidării democrației', a susținut Klaus Iohannis.

Președintele României a mai subliniat necesitatea ca pe agenda NATO să se rezerve un profil accentuat securității și stabilității Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova, state cu semnificație aparte pentru climatul de securitate din ansamblul spațiului euroatlantic. Se impune sa fie reiterate mesajele puternice prin care NATO sprijină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestor state, în cadrul frontierelor lor recunoscute pe plan internațional și reiterează susținerea politică a eforturilor lor de reformă', a susținut șeful statului român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău