Parchetul European: Patru persoane arestate și 23 de milioane de euro confiscate

  • 04 Noiembrie 2021 17:45
Parchetul European: Patru persoane arestate și 23 de milioane de euro confiscate

Patru persoane au fost arestate și bunuri în valoare de 23 de milioane de euro au fost confiscate în Republica Cehă, România și Slovacia, într-o acțiune coordonată miercuri și joi de Parchetul European (EPPO, Biroul procurorului public european), sub bănuiala de formare a unei organizații infracționale și evaziune fiscală, indică un comunicat al EPPO.

''Principalii suspecți au organizat un așa-numit carusel TVA (taxa pe valoare adăugată), care a implicat circulația repetată a unor bani fictivi prin aceleași companii'', a explicat EPPO în comunicat.

Potrivit EPPO, unele dintre aceste companii nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale și astfel au permis altor companii, cu sediul în Germania, să solicite încasarea TVA. Pierderile fiscale estimate în Germania din cauza acestor activități infracționale este de cel puțin 23 de milioane de euro. Nucleul activității infracționale era la Hamburg (nordul Germaniei), iar spălarea banilor era organizată în primul rând în Cehia și Slovacia, cu importante legături în România.

Întreaga operațiune a fost coordonată de la sediul central al EPPO de la Luxemburg. În Slovacia și Cehia au fost înghețate conturi bancare. Patru suspecți au fost arestați și vor compărea în fața unui judecător în scurt timp.

Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror european delegat la Munchen (sud-estul Germaniei) și executată de poliția fiscală din orașele Chemnitz, Hamburg și Munchen, Agenția națională slovacă a corpului de poliție pentru combaterea infracțiunilor, Agenția națională cehă pentru combaterea criminalității organizate și biroul EPPO de la București cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Poliție Bihor și Sălaj.

EPPO ar fi trebuit să fie operațional la sfârșitul lui 2020, dar și-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO - Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia și Ungaria.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău