China | Fostul șef al Interpol, arestat pentru luare de mită

  • 24 Aprilie 2019 15:01
China | Fostul șef al Interpol, arestat pentru luare de mită

Autoritățile chineze l-au arestat pe fostul șef al Interpol Meng Hongwei, ex-ministru adjunct al securității publice în China, sub suspiciunea de luare de mită, a comunicat miercuri Procuratura Supremă a Poporului (SPP), informează Xinhua și dpa, citate de Agerpres.

Cazul lui Meng a fost transmis procurorilor pentru investigații și inculpare în urma finalizării anchetei desfășurate de Comisia Națională de Supraveghere, se arată în comunicat.

Conform agenției dpa, arestarea fostului președinte al Interpol pune capăt unei saga de mai multe luni, începută la sfârșitul lunii septembrie, când soția lui Meng, care trăiește în Franța, l-a declarat pe acesta dispărut în timpul unei vizite în China.

Dispariția lui Meng a ajuns în atenția presei internaționale după ce Interpol a anunțat inițial că nu știe unde se află președintele său.

Numai după ce organizația a cerut guvernului chinez informații despre situația lui Meng, Beijinul a recunoscut că l-a reținut pe acesta la începutul lui octombrie.

Meng Hongwei s-a aflat de atunci sub ancheta Ministerului Securități Publice, unde anterior fusese ministru adjunct.

Meng a fost dat afară din Partidul Comunist Chinez la 27 martie, un semn clar că urma inculparea sa.

Aceasta face parte din campania anticorupție promovată de președintele chinez Xi Jinping, pe care însă criticii îl acuză că încearcă astfel să-și elimine rivali și să-și consolideze puterea.

Meng a fost ales președinte al Interpol în 2016, iar mandatul urma să i se încheie în 2020.

Alegerea primului chinez în fruntea Interpol a declanșat controverse la momentul respectiv, mai ales din partea activiștilor pentru drepturile omului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău