Parastas pentru eroii de la Țiganca la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța

  • 29 Iunie 2020 09:09
Parastas pentru eroii de la Țiganca la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat duminică slujba de pomenire pentru cei 1.020 de eroi îngropați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca. Aceștia și-au dat viața în iunie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică instalată la 28 iunie 1940.

Potrivit basilica.ro, ierarhul i-a îndemnat pe români să ducă mai departe memoria eroilor, educând noi generații demne și responsabile, care să poată scrie istorie adevărată.

La comemorare a participat și Mihai Crețu, consilier la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova al Guvernului României. Acesta a subliniat că suntem chemați să împlinim testamentul de unitate și demnitate lăsat de înaintași.

Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca este situat la 3-5 km de granița Prutului și are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi. A fost restaurat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), instituție a statului român, și reinaugurat în 2006, în prezența Regelui Mihai I al României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău