Paradă militară la Moscova

  • 09 Mai 2015 16:37
Paradă militară la Moscova

Rusia a marcat ziua victoriei împotriva Germaniei naziste printr-o paradă militară de o amploare fără precedent în ultimii ani.

La parada au participat 16.500 de militari și sute de avioane, elicoptere și vehicule militare. Totodată, au fost prezentate cele mai noi arme ale armatei ruse. 

Festivitatea a fost boicotată de majoritatea liderilor europeni din cauza implicării Federației Ruse în criza din Ucraina, însă au fost prezenți numeroși șefi de stat și de guvern din întreaga lume, precum și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. 
 
Pentru prima dată au participat noul tanc T-14 Armata și o serie de blindate de nouă generație și rachetele intercontinentale YARS. 
 
La paradă au participat și militari din mai multe foste republici sovietice, China, India, Serbia, Mongolia. 
 
În deschidere, președintele Vladimir Putin a elogiat meritele popoarelor Uniunii Sovietice și rolul decisiv al Armatei Roșii în victoria împotriva hitlerismului, exprimând, totodată, recunoștința Rusiei față de popoarele din țările aliate. 
 
Într-un recurs la memorie, cu transparentă trimitere la prezent, președintele rus a subliniat că nu trebuie să se uite că ideile superiorității rasiale și ale exclusivității au fost cele ce au provocat cel mai sângeros dintre războaie. 
 
Actualele încercări de a crea o lume unipolară și amplificarea gândirii de bloc bazată pe forță subminează dezvoltarea globală, astfel încât este necesară crearea în comun a unui sistem de securitate egală pentru toate statele, construit pe baze regionale și în afara blocurilor, a subliniat liderul de la Kremlin, făcând aluzii critice la Statele Unite și NATO. 
 
În tribuna oficială, alături de președintele Putin, s-a aflat liderul chinez, Xi Jinping, la paradă asistând liderii mai multor state din CSI, ai Indiei, Serbiei, Venezuelei și ai altor țări.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău