Parada de 9 mai, anulată în Crimeea ocupată

  • 19 Aprilie 17:35
Parada de 9 mai, anulată în Crimeea ocupată

Autoritățile din peninsula anexată Crimeea și din mai multe regiuni ruse au anunțat vineri suspendarea paradei de 9 mai când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, din motive de securitate, relatează EFE, transmite G4Media cu referire la Agerpres.

„Crimeea nu intenționează să organizeze nici o paradă militară de 9 mai, nici marșul ‘Regimentului Nemuritor’. Aceasta este legat de necesitatea de a asigura securitatea” participanților, a declarat liderul prorus al Crimeii, Serghei Axionov, pe canalul său Telegram, relatează sursa.

Consiliul municipal din Sevastopol, orașul-port care găzduiește baza Flotei ruse din Marea Neagră, a anunțat, de asemenea, anularea defilării de 9 mai.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) susține că forțe ale sale au distrus patru lansatoare S-400, trei stații radar, un punct de control și echipamente de supraveghere aerospațială în atacul de miercuri asupra aerodromului militar Djankoi.

Și autoritățile din regiunile Briansk, la granița cu Ucraina, și Saratov au susținut anularea ceremoniilor cu ocazia Zilei victoriei asupra Germaniei fasciste în Marele Război pentru Apărarea Patriei, așa cum numește Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, care – potrivit ei – începe din 1941, când armata nazistă a atacat URSS.

De la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, în februarie 2022, multe regiuni rusești, în special din partea europeană a țării, au refuzat să organizeze parada anuală de teama acțiunilor de sabotaj din partea ucrainenilor.

Despre anularea paradei din Piața Roșie din Moscova nu s-a vorbit până acum, notează media rusă RBC. Dimpotrivă, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că la defilarea din Piața Roșie vor participa peste 9.000 de militari, 75 de echipamente militare, precum și avioane și elicoptere. La parada din anul acesta vor defila și participanți la „operațiunea militară specială” din Ucraina, a spus el. Din 18 aprilie, echipamentele care vor participa la parada din Piața Roșie au început să fie relocate la Moscova, conform portalului citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău