Papuc ar fi REVENIT în Republica Moldova

  • 03 Iulie 2015 09:33
Papuc ar fi  REVENIT în Republica Moldova

Revista presei din 3 iulie 2015

Ziarul Național scrie că Papuc ar fi  REVENIT în Republica Moldova? și s-ar afla la Vadul lui Vodă. La numai o zi după ce judecătorii din R. Moldova l-au scăpat de închisoare, obligându-l să plătească numai o amendă de 20 de mii de lei pentru abuz de putere, fostul ministru comunist al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, ar fi revenit ieri acasă. Acesta ar fi trecut granița prin Transnistria și a ajuns pe malul Nistrului. Surse demne de încredere au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Papuc s-ar afla acum la vila sa din apropierea localității Vadul lui Vodă, „primul sat după pădure”. Ziarul scrie că acestuia îi este frică, deocamdată, să revină acasă, la Chișinău, după ce procurorii au anunțat că vor ataca sentința pronunțată pe 30 iunie de către Curtea Supremă de Justiție.
 
În Ziarul Național, referindu-se la realegerea lui Dorin Chirtoacă în Chișinău, Nicolae Negru scrie că va vota geopolitic până nu am să fiu sigur că Rusia nu mai este încruntată, respiră normal, s-a liniștit și nu mai pune la cale refacerea URSS. Totodată, autorul denunță afirmațiile celor care susțin că suburbiile nu ar trebui să voteze pentru primarul Capitalei. ”De ce n-ar avea dreptul să voteze în Chișinău tocmai cei care îl mătură și îl spală, care îngrijesc de „spațiile verzi”, care asigură cu brațele lor funcționarea fabricilor și uzinelor, care doar înnoptează în suburbii, dar lucrează „în oraș”? – se întreabă autorul. ”Chișinăul este al lor nu mai puțin decât al celora care l-au obținut ca „dormitor”, prin ucazul lui Stalin sau Brejnev. Chirtoacă a pierdut numai în sectoarele Botanica și Râșcani, câștigând în Ciocana, Centru și Buiucani, adică în sectoarele afectate mai puțin de politica migrațională a Moscovei”, conchide editorialistul de la Ziarul Național. 
 
Alianța  de guvernare în formatul AIE-3 va fi oricum creată, susține Victor Ciobanu în ZN. Formarea acesteia este o soluție la criză și avem nevoie ca de aer de susținerea partenerilor de dezvoltare externi, explică autorul. El amintește de anunțul premierului interimar de reducerea cheltuielilor bugetare. De aceea, avem nevoie de un Guvern acum și nu la toamnă, subliniază autorul, atenționând totodată că ”e una să te bați la sânge pentru portofele atunci când situația e stabilă și cu totul alta – când vor trebui adoptate politici care nu vor aduce dividende electorale. Ba chiar invers.
 
Transportul public va continua să fie o provocare pentru Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău ales pentru al treilea mandat, scrie Timpul, care face referire la  o evaluare a transportului din capitală, efectuată de germani, care au elaborat Strategia de Transport a mun. Chișinău. Experții propun renovarea parcului de troleibuze, organizarea benzilor separate  pentru troleibuze, reorganizarea itinerarelor de microbuze care se suprapun cu cele de troleu și autobuze, modernizarea sistemul de taxare, modernizarea drumurilor, organizarea parcărilor.

  „Viața persoanelor deportate a fost o luptă și un sacrificiu continuu” titrează Jurnal de Chișinău care publică un interviu cu dr. Ludmila D. Cojocaru, unul dintre autorii volumului „Românii în Gulag: memorii, mărturii, documente”. În ajunul comemorării celui de la cel de-al doilea val de deportări din 5-6 iulie 1949, apare un nou volum din această serie. Primul volum a cuprins 12 interviuri cu persoane deportate în anii 1941-1951, iar al doilea volum conține 14 studii de caz cu mărturii împărtășite de supraviețuitorii regimului totalitar comunist în RSS Moldovenească. Despre istoriile de viață mărturisite în aceste două volume aflați din Jurnal de Chișinău.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău