Papa Francisc și Angela Merkel au discutat despre schimbările climatice în timpul vizitei de rămas bun la Roma

  • 08 Octombrie 2021 08:45
Papa Francisc și Angela Merkel au discutat despre schimbările climatice în timpul vizitei de rămas bun la Roma

Papa Francisc și cancelarul german Angela Merkel au discutat despre schimbările climatice în cadrul vizitei de rămas bun efectuate joi de cancelarul german la Vatican, relatează dpa, citat de AGERPRES.

Angela Merkel a salutat faptul că problema schimbărilor climatice se află în atenția Sfântului Părinte.

Papa Francisc și-a manifestat în trecut preocupările cu privire la climă și recent s-a alăturat celor 40 de lideri ai Bisericii pentru a trimite un apel comun către Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), programată să înceapă la Glasgow, la sfârșitul lunii.

Merkel a abordat și problema abuzului asupra copiilor în cadrul Bisericii. Înaintea audienței la Papa Francisc, ea a vizitat un institut al Universității Gregoriene Pontificale, unde s-a întâlnit cu preotul german Hans Zollner, care a fost însărcinat de Biserică cu protejarea copiilor.

''Am vrut să subliniez prin vizita mea că adevărul trebuie să fie expus și că problema abuzului asupra copiilor trebuie tratată'', a subliniat Angela Merkel.

Vizita a fost a cincea întâlnire privată pe care Angela Merkel, fiica unui pastor și teolog protestant, a avut-o cu Papa Francisc.

Ulterior, cancelarul german a fost întâmpinat cu onoruri militare la Roma de către premierul Mario Draghi. După convorbirile avute cu Mario Draghi, cancelarul a participat la eveniment de pace organizat la Colosseum de Comunitatea Sant'Egidio.

''Chiar și vremurile de multe războaie și conflicte nu trebuie să conducă la o tocire a sensibilității oamenilor'', a spus Merkel. ''Nu ar trebui să ne obișnuim cu imagini care ajung aproape zilnic din regiunile de criză'', a insistat ea.

''Suferința umană nu este relativizată de distanța geografică'', a spus, de asemenea, cancelarul german. ''Fără respect pentru cei care gândesc diferit și pentru cei care cred diferit, nu putem trăi împreună în diversitate și pace'', a apreciat ea.

''Războiul este eșecul politicii și al umanității'', a afirmat Papa Francisc la același eveniment, cerând ''Mai puține arme și mai multe alimente! Mai puțină ipocrizie și mai multă transparență! Vaccinuri distribuite mai corect și arme vândute mai puțin neglijent!''.


La rândul său, premierul italian a lăudat serviciul adus de cancelarul german Uniunii Europene. Politicianul german a jucat un ''rol foarte decisiv în modelarea viitorul Europei în cei 16 ani ai săi (la putere)'', a spus Draghi. Merkel a depășit toate crizele și a făcut-o ''cu calm, determinare și o idee Europeană'', a subliniat el.

Merkel este un ''maestru al multilateralismului'' și ''un exemplu pentru multe fete și tinere care vor să intre în politică. Ne va fi dor de ea'', a conchis premierul italian.

Deși cancelarul german va mai veni probabil la Roma cel puțin încă o dată în calitate oficială, pentru summitul G20 de la sfârșitul lunii octombrie, ea a anunțat deja că vrea să revină în Orașul Etern ca persoană privată.

''Dragostea mea pentru Italia va lua o formă complet diferită atunci când nu voi mai fi cancelar'' , a spus Angela Merkel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău