Papa Francisc își exprimă „îngrijorarea” cu privire la situația din Afganistan și face apel la „încetarea zgomotului armelor” și găsirea unei soluții prin dialog

  • 16 August 2021 14:07
Papa Francisc își exprimă „îngrijorarea” cu privire la situația din Afganistan și face apel la „încetarea zgomotului armelor” și găsirea unei soluții prin dialog

Papa Francisc și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situația din Afganistan, unde talibanii au preluat controlul într-un timp record, pe fondul retragerii trupelor internaționale, și a făcut apel la dialog pentru a rezolva conflictul, anunță AFP, citat de Agerpres.

„Mă alătur îngrijorării unanime cu privire la situația din Afganistan”, a declarat Papa cu ocazia tradiționalei rugăciuni Angelus, susținută în Piața Sfântul Petru din Vatican. Acesta a lansat un apel la rugăciune ”pentru încetarea zgomotului armelor și găsirea de soluții la masa dialogului”.

„Doar în acest fel membrii populației martirizate a acestei țări – bărbați, femei, copii și persoane în vârstă – vor putea să se întoarcă acasă, să trăiască în pace și securitate, în respect reciproc”, a adăugat Suveranul Pontif.

Sute de afgani au luat cu asalt aeroportul, încercând să fugă din țară. Trupele americane se află la comanda acestuia pentru a evacua restul diplomaților occidentali.

De altfel, elicopterele au transferat diplomați din districtul ambasadelor din capitala Kabul către aeroportul internațional Hamid Karzai începând de duminică. Pentru a permite plecarea în siguranță a personalului american prin intermediul zborurilor civile și militare, Statele Unite vor suplimenta prezența de securitate la aproape 6000 de soldați.

60 de țări, printre care și România, au solicitat afganilor și cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.

Anticipând că se va confrunta cu un val de refugiați, Comisia Europeană a subliniat nevoia unei revizuiri rapide a normelor Uniunii Europene în materie de migrație și azil.

În contextul situației instabile, Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgență, în cadrul căreia secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, va prezenta un raport cu privire la Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău