Papa Francisc a încheiat o vizită istorică în Irak, unde s-a rugat pentru pace

  • 08 Martie 2021 11:15
Papa Francisc a încheiat o vizită istorică în Irak, unde s-a rugat pentru pace

Papa Francisc a încheiat o vizită istorică în Irak și a părăsit orașul Bagdad la bordul unui avion, luni, după ce a vizitat mai multe orașe irakiene afectate de conflicte armate, s-a întâlnit cu lideri religioși musulmani și creștini și a propovăduit pacea și coexistența în fața războiului, informează Reuters și AFP.

Suveranul pontif și-a luat la revedere de la oficialii care l-au însoțit la aeroport înainte de a urca la bordul unui avion care arbora în cabina piloților drapelele Vaticanului și Irakului.

Președintele irakian Barham Salih l-a însoțit pe papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, pe covorul roșu întins pe pista aeroportului.

În timpul acestei vizite, prima întreprinsă de un suveran pontif în Irak, papa Francisc a vizitat patru orașe irakiene, inclusiv Mosul, fostul bastion al organizației teroriste Stat Islamic, un oraș în care zone vaste se află în continuare în ruine, și le-a spus rezidenților că "pacea este mai puternică decât războiul".

"Irakul va rămâne pentru totdeauna alături de mine, în inima mea", a adăugat papa Francisc.

Liderul de Vatican, care a prezentat mici dificultăți motorii în anumite momente, a participat totodată la o primă întâlnire istorică cu marele ayatolah Ali al-Sistani, cel mai important cleric al comunității musulmane șiite din Irak.

Irakul l-a primit cu brațele deschide pe papa Francisc, iar oficialii irakieni au spus că această vizită reprezintă o bună ocazie pentru ca întreaga lume să vadă țara lor, afectată permanent de crize, într-o altă lumină.

 


Foto: (c) Ari Jalal/REUTERS



Irak se confruntă cu o criză cronică de management și de corupție și prezintă un nivel constant de violență, adeseori asociat cu rivalitatea regională dintre Statele Unite și Iran, la 18 ani după invazia americană.

Potrivit AFP, prima vizită a unui suveran pontif în Irak s-a desfășurat fără incidente, într-o țară zguduită constant de violențe.

Liderul de la Vatican, care a sosit vineri în Irak, a vizitat pe lângă Bagdad și orașele Mosul, Erbil și Qaraqosh, situate în nordul țării și controlate în trecut de jihadiști, unde a susținut cauza uneia dintre cele mai vechi și mai dispersate comunități creștine din lume. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău