Papa Francisc numește 20 de cardinali la Vatican. Decizia lui agită discuțiile privind o posibilă retragere
-
27 August 2022 14:53
Oameni de teren, de pe toate continentele și sensibili la problemele "periferiei": Papa Francisc va numi sâmbătă 20 de cardinali noi la Vatican, prelați cu opinii apropiate de linia sa doctrinară, o măsură care este considerată o etapă suplimentară în pregătirea succesiunii actualului suveran pontif, informează AFP.
Acest consistoriu, cel de-al optulea din pontificatul papei Francisc după alegerea sa în calitate de lider al Bisericii Catolice în 2013, intervine pe fondul speculațiilor referitoare la o posibilă demisie a papei de 85 de ani, constrâns de mai multe luni să se deplaseze într-un scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchi și care a spus că lasă "deschisă" posibilitatea de a se retrage din această funcție într-o bună zi.
Sâmbătă, la ora locală 16:00 (14:00 GMT), în bazilica Sf. Petru din Roma, papa Francisc va numi 20 de cardinali noi, dintre care 16 vor deține titlul de "cardinal elector" - atribuit prelaților cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor putea să participe la viitorul conclav.
Numirea acestor înalți prelați însărcinați cu funcții de consiliere a papei este monitorizată cu mare atenție de experți și de observatori, care văd în ceremonia de sâmbătă un indiciu despre posibila linie doctrinară pe care o va avea viitorul lider spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă, transmite Agerpres.
Sensibil la problemele comunităților minoritare, aplecat spre chestiunile sociale și spre evanghelizare, papa Francisc, de origine argentiniană, a renunțat la alegerea tradițională a unor arhiepiscopi din marile orașe, preferând să atribuie titlul de cardinal unor prelați mai puțin cunoscuți.
Ceremonia va fi urmată de tradiționala "vizită de curtoazie" la Vatican Trei dintre viitorii cardinali ocupă deja posturi de mare responsabilitate în cadrul Curiei, "guvernul" de la Vatican: britanicul Arthur Roche, sud-coreeanul You Heung-sik și spaniolul Fernando Vergez Alzaga.
Conform cutumei, cu toții vor îngenunchia în fața papei pentru a-și primi bareta roșie și inelul de cardinal. Ceremonia, la care Franța va fi reprezentată prin ministrul său de Interne, Gerald Darmanin, va fi urmată de tradiționala "vizită de curtoazie" la Vatican, care permite publicului să îi salute pe noii cardinali.
Apoi, luni și marți, va avea loc o întâlnire cu cardinalii din lumea întreagă, pe care papa Francisc a dorit să îi reunească pentru a discuta împreună despre noua "Constituție" a Vaticanului, intrată în vigoare în luna iunie, precum și despre viitorul Bisericii Catolice. Suveranul pontif și-a accelerat în ultima vreme reformele care vizau Curia și finanțele Sfântului Scaun, pentru a le oferi astfel o mai mare transparență.