Papa face apel la combaterea activă a violenței sexuale pe internet

  • 06 Octombrie 2017 16:45
Papa face apel la combaterea activă a violenței sexuale pe internet

Toate componentele societății, și în special Biserica, trebuie "să trezească conștiințele" asupra violenței sexuale care se manifestă pe internet și provoacă ravagii în rândul tinerilor, a pledat vineri Papa Francisc, scrie Agerpres.

"Trebuie să avem ochii deschiși și să nu ascundem un adevăr care este dezagreabil", a spus papa cu prilejul primirii la Vatican a unui grup de oameni de știință, sociologi, avocați și reprezentanți ai industriei digitale, reuniți în această săptămână la Roma pentru a discuta despre "demnitatea copiilor" în era internetului.

"Nu am înțeles poate suficient, în acești ultimi ani, că a ascunde realitatea abuzurilor sexuale este o realitate foarte gravă?", a adăugat el, referindu-se la scandalurile de pedofilie care au zguduit biserica, multă vreme adepta tăcerii pe acest subiect.

"Biserica catolică, în acești ultimi ani, a devenit tot mai conștientă că nu a făcut suficient în sânul său pentru protecția minorilor: fapte foarte grave au ieșit la lumina zilei pentru care a trebuit să ne asumăm responsabilitatea în fața lui Dumnezeu, a victimelor și a opiniei publice", a mai spus Suveranul Pontif.

Lista pericolelor din era digitală include difuzarea de imagini pornografice tot mai extreme, fenomenul tot mai dezvoltat al "sexting"-ului între tineri, hărțuirea online sau fenomenul "sextortion" (racolarea cu scop sexual a minorilor pe internet), a atras el atenția.

Fără a omite infracțiunile cele mai grave, precum prostituția sau vizionarea în direct a violurilor asupra unor minori în alte părți ale lumii.

Oamenii de știință subliniază "impactul profund al imaginilor violente și sexuale asupra spiritelor maleabile ale copiilor", ducând la comportamente de "dependență" și influențând la vârsta adultă relațiile între sexe, a subliniat Suveranul Pontif.

"Ar fi o gravă iluzie să gândim că o societate în care consumul anormal de sex pe internet se răspândește în rândul adulților să fie apoi capabilă să-și protejeze eficient minorii", a apreciat el.

Un sfert din cei peste trei miliarde de utilizatori de internet în lume sunt minori. Generațiile cele mai în vârstă nu mai sunt capabile să înțeleagă ce se întâmplă, iar filtrele tehnologice pentru a bloca imaginile perturbatoare sunt insuficiente, a avertizat papa.

Deși recunoaște că "rețeaua a deschis un spațiu nou și foarte amplu de liberă expresie și schimb de idei și de informații", Francisc constată totuși că internetul a oferit noi instrumente pentru "activități ilicite oribile".

"Trebuie să luptă cu inteligență și determinare, lărgind colaborarea între guverne și forțele de ordine la nivel mondial", a recomandat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău