PANORAMA: De ce partidul Mișcarea de 5 Stele a pierdut la alegerile locale din Italia?

  • 13 Iunie 2017 09:28
PANORAMA: De ce partidul Mișcarea de 5 Stele a pierdut la alegerile locale din Italia?

Alegerile locale din 11 iunie, pentru care s-a votat în 1.004 de munciplități italiene au marcat oprirea bruscă a ascensiunii partidului M5S.

Dacă Partidul Democrat și cele de centru-stânga își mențin pozițiile, iar cele de centru-dreapta sunt în ascensiune, Grillo și adepții săi au suferit o înfrângere răsunătoare, partidul M5S fiind exclus din balotajele din toate marile orașe, inclusiv de la Genova, fortăreața liderului fost comediant.

 

Rezultatul alegerilor în principalele orașe din Italia

S-a votat în patru capitale regionale (Palermo, Genova, L'Aquila, Catanzaro) și în 21 de capitale de provincii. Majoritatea primarilor vor fi aleși în turul al doilea, programat pentru duminică, 25 iunie. Rezultatele votului marchează revenirea la o schemă bipolară și la un duel între partidele tradiționale, cele de centru-dreapta și centru-stânga, în timp ce candidații de pe lista lui Grillo rămân pe dinafară.

Leoluca Orlando se reconfirmă regele orașului Palermo, obținând al cincilea mandat ca primar, situându-se în jurul unui procent de 46%, iar grație legii electorale siciliene, care scade procentul din primul tur, ar fi reușit și fără balotaj. Orlando este urmat de candidatul partidelor de centru-dreapta, Fabrizio Ferrandelli (31%) și de "grillinul" Ugo Forello (16%).

Chiar și la Genova, unde marele boss Grillo a împiedicat-o pe Marika Cassimatis să candideze sub aripa ocrotitoare a mișcării, partidul M5S a ajuns pe locul al treilea. Duelul final va fi între Marco Bucci, de centru-dreapta, și Giovanni Crivello (centru-stânga), ambii cu procente de peste 30%. "Grillinul" Luca Pirondini este sub 20%.

La Parma, altă lovitură: primarul demisionar Federico Pizzarotti, ''concediat'' din M5S, se află pe primul loc cu un procent de peste 30%, în timp ce Daniele Ghirarduzzi, candidatul oficial al partidului lui Grillo nu a ajuns nici măcar la 5%.           

La Catanzaro, Sergio Abramo (centru - dreapta) este aproape de 40% și-l sfidează pe Vincenzo Ciconte (centru - stânga). Candidatul partidului M5S la postul de primar, Laura Garnet a ajuns pe locul al patrulea, cu un procent de  6%.

Potrivit datelor YouTrend, M5S ajunge la balotaj doar în 8 municipalități din 140 cu peste 15.000 de locuitori.

 

De ce pierde teren partidul Mișcarea de 5 Stele?

''În cazul în care ar ajunge să guverneze, M5S ar fi sortit eșecului", spune secretarul Partidului Democrat, Matteo Renzi, în paginile cotidianului "Corriere della Sera".“Au demonstrat acest lucru la Roma, la Torino și, dacă ar mai fin nevoie, ar demonstra-o și la Palatul Chigi''.

Pe spinarea grillinilor apasă povara Romei, unde primarul Virginia Raggi, copleșită de mii de scandaluri de corupție și anchete penale, întâmpină multe greutăți pentru a-și forma o echipă. 

Primăria din Torino, sub conducerea Chiarei Appendino, a mers puțin mai bine, până la problemele provocate de meciul din finala Ligii Campionilor, cu haosul aferent și răniții din Piazza San Carlo din cauza falsei amenințări teroriste.

A urmat apoi dezastrul Cassimatis de la Genova și cazul semnăturilor false de la Palermo care au ''răcit'' și mai mult entuziasmul celor „goi și puri“ împotriva sistemului.

Iar, peste toate astea, cea mai recentă umbră grillină a constituit-o schimbarea de atitudine în privința legii electorale. Trădarea acordului încheiat cu Partidul Democrat, Liga și Forza Italia, aprobat de către membrii on-line, a generat multă dezamăgire. O nemulțumire care s-a tradus în absenteism. Iar afluența de 60% demonstrează clar aceste sentimente.

 

Asistăm la începutul declinului partidului Mișcarea de 5 Stele?

Renzi & Co nu jubilează. La nivel local, practica alianțelor este bine cunoscută: Partidul Democrat și secesioniștii de la MDP găsesc mai ușor căi (și lideri) comuni, la fel ca Forza Italia și Liga Nordului. Cultura coaliției este bine merci. Și restituie o Italie atrasă de doi poli în loc de trei (PD, centru dreapta, M5S).

Ar fi prematur însă, ca această tendință să se transfere la nivelul alegerilor generale. În cazul în care la nivel local M5S este mai slab, fiind reprezentat de candidați prea puțin înrădăcinați pe teritori, pe plan național, Grillo a fost foarte abil în a exploata nemulțumirea alegătorilor. Și poate că va continua să o facă. Mai ales după o lege a bugetului care ar urma să fie votată în octombrie și care poate afecta buzunarele italienilor.

Beppe Grillo s-a dus la urne cu casca pe cap. Astfel încât, chiar dacă a căzut, nu s-a lovit prea rău.

Articol de Luca Zennaro

Traducerea: Cătălina Păunel

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău