Pandemia de COVID-19, folosită de guvernele mai multor țări pentru a reprima disidența online (ONG)

  • 14 Octombrie 2020 12:12
Pandemia de COVID-19, folosită de guvernele mai multor țări pentru a reprima disidența online (ONG)

Guvernele mai multor țări folosesc pandemia ca justificare pentru a-și intensifica supravegherea și pentru a reprima disidența online, subliniază organizația nonguvernamentală Freedom House într-un raport publicat miercuri, informează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit raportului acestei organizații pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Washington, autoritățile din zeci de țări au folosit pandemia de COVID-19 pentru "a justifica puteri de supraveghere extinse și desfășurarea de noi tehnologii care înainte erau considerate intruzive".

"Pandemia accelerează dependența societății de tehnologiile digitale, într-un moment în care internetul devine tot mai puțin liber. Fără garanții adecvate pentru viața privată și stat de drept, aceste tehnologii pot fi cu ușurință reconvertite în (instrument de) reprimare politică", atenționează președintele ONG-ului, Michael Abramowitz.

Freedom House constată o reducere a libertăților pe internet pentru al doilea an consecutiv, pe baza unui clasament pe care ea îl stabilește pentru 65 de țări. Pentru al șaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc.

Dintre cei circa 3,8 miliarde de utilizatori de internet, doar 20% trăiesc în țări unde activitățile online sunt libere, 32% în țări unde ele sunt doar "parțial" libere și 35% în țări unde nu sunt libere, potrivit raportului organizației.

Raportul constată un declin notabil în țări unde autoritățile au impus tăierea internetului, precum Myanmar, Kârgâzstan, India sau Rwanda.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău