Pandemia de coronavirus. Ce au constatat spionii Suediei

  • 27 Martie 2020 08:36
Pandemia de coronavirus. Ce au constatat spionii Suediei

Agenția suedeză de informații interne și contraterorism Sapo a constatat o intensificare a activităților vizând slăbirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, în cursul căreia o serie de puteri străine și-au înmulțit încercările de a influența sentimentele publicului, a declarat joi șeful agenției, Klas Friberg, la prezentarea raportului său anual, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Suedia avea până la 26 martie 2.480 de cazuri de Covid-19, iar 77 dintre acestea s-au soldat cu deces.

Acesta este un „exemplu clasic” al modului în care puteri străine încearcă să se folosească de crize în desfășurare pentru propriile lor interese, a spus și Kennet Andersson, analist Sapo, fără să dea alte detalii.

Klas Friberg a atras atenția că este necesară „sporirea vigilenței” și întărirea securității informatice pentru a împiedica puterile străine să obțină acces la informații sensibile, nu în ultimul rând având în vedere faptul că un număr sporit de angajați din companii și instituții guvernamentale lucrează acum de acasă din cauza epidemiei, folosind uneori conexiuni de internet mai slab securizate.

Sapo a consemnat în raportul său anual că aproximativ 15 state au ofițeri de informații în Suedia, cel mai mare pericol reprezentându-l China și Rusia.

Pe de altă parte, și grupurile de extremă dreapta și-au intensificat activitatea în 2019, a remarcat Sapo. Agenția consideră că există un risc de atacuri și crime violente inspirate de extremismul de dreapta și se menține în același timp amenințarea islamismului violent, a afirmat Friberg.

Nivelul de alertă teroristă în Suedia rămâne ridicat, nivelul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău