Până pe 1 octombrie, Energocom va trebui să stocheze 102,4 milioane de metri cubi de gaze

  • 05 Aprilie 11:56
Până pe 1 octombrie, Energocom va trebui să stocheze 102,4 milioane de metri cubi de gaze

Societatea pe acțiuni „Energocom”, întreprindere care deține licență pentru furnizarea gazelor naturale, urmează să fie desemnată în calitate de titular al obligației de stocare. Până pe 1 octombrie, compania va trebui să aibă stocată o cantitate de 102,4 milioane de metri cubi de gaze. Prevederile se conțin într-un proiect de hotărâre publicat pentru consultări publice de către Ministerul Energiei, transmite IPN.

Ministerul face trimitere la noile prevederi legale care stipulează că Guvernul întreprinde măsurile necesare pentru a asigura utilizarea, până la 1 noiembrie al fiecărui an calendaristic, a capacității de stocare a gazelor naturale care să corespundă unui nivel de cel puțin 15% din consumul mediu anual, determinat pentru ultimii 5 ani calendaristici. Cantitatea ce corespunde unui nivel de 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova este de 149,5 milioane de metri cubi.

„Energocom” urmează să întreprindă acțiunile necesare pentru a rezerva capacitatea în instalațiile de stocare și capacitatea de transport la punctele de interconectare transfrontaliere, precum și să încheie acorduri relevante cu operatorii sistemelor de transport, operatorii instalațiilor de stocare și/sau cu alți participanți la piața gazelor naturale din țările părți ale Comunității Energetice și/sau din statele membre ale Uniunii Europene în care există astfel de instalații de stocare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău