Până în 2025, numărul de participanți la educație artistică va crește cu 3-5% anual

  • 19 Iunie 19:21
Până în 2025, numărul de participanți la educație artistică va crește cu 3-5% anual

Codul Educației va fi ajustat astfel ca să includă prevederi clare referitoare la organizarea învățământului artistic. Potrivit unui proiect de lege, până în anul 2025 numărul de participanți la educație artistică urmează să crească cu 3-5% anual, transmite IPN.

În cadrul unor consultări publice, deputatul Vitali Gavrouc a declarat că domeniul învățământului artistic se confruntă cu un șir de probleme funcționale

„Vorbim despre existența unei percepții publice greșite sau stereotipizate a specificului parcursului educațional al unui artist, al unei artiste, al reprezentanților și reprezentantelor domeniului artistic, atât pe filiera de activitate propriu zisă, cât și pe cea pedagogică. Iar percepția publică este reflectată și în abordările pe care le are statul. Pentru asigurarea și menținerea unui nivel artistic performant, a continuității profesionale este nevoie de o abordare specifică și comprehensivă a domeniului – ce reprezintă el, cum funcționează, cum se repartizează resursele umane și financiare, care sunt costurile reale în domeniu și beneficiile generate pentru societate”, a spus deputatul.

Marcelina Baleca, șefă de direcție la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că proiectul de lege va asigura dezvoltarea școlilor de arte.

„Actualizarea cadrului normativ al școlilor de arte se sincronizează cu Planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei „Educația 2030”. O altă dimensiune abordată în proiectul de lege este educația non-formală din domeniul artistic, asigurarea accesului la educație de calitate pe tot parcursul vieții fiind una dintre prioritățile MEC. Respectiv, proiectul de lege vizează și creșterea numărului de copii și adulți care au acces la educație non-formală în școli de arte și centre de creații”, a notat Marcelina Baleca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
16,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
18
Mon
16
Tue
15
Wed
15
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău