Pălinca românească de 2.000 de euro pe litru

  • 03 Mai 2017 10:43
Pălinca românească de 2.000 de euro pe litru

Pălincă românească de mii de euro. Este performanța unui producător din Satu Mare, care se laudă cu un sortiment din cireșe amare, vechi de 17 ani, unic în România. Licoarea este cerută de marile restaurante din România, dar și de clienți din străinătate.

Silviu Zetea face pălincă de peste 40 de ani. A învățat meserie de la tatăl său și, imediat după Revoluție, a început să construiască un brand de familie. Astăzi produce pălincă de mere, pere, caise sau vișine care se vinde, în medie, cu 200 lei pe litru.

Cireașa de pe tort, cum îi place bărbatului să spună, este chiar pălinca din cireșe amare, veche de aproape 17 ani.

„Arată în felul acesta, inspirat fiind dintr-o baladă cunoscută în România, balada lui Ciprian Porumbescu, ca formă de prezentare, fiind făcută din cireșe amare.”

„Această băutură, limitată ca și stoc, se pune - ca să nu zic se îmbuteliază - în ambalaje personalizate, ambalaje de o factură mai deosebită, aș putea spune ca un bibelou, un cadou deosebit și un gust inconfundabil. Prețul final poate să ducă și chiar înspre echivalent 2000 de euro per litru”, explică Silviu Zetea.

Nu doar conținutul este valoros la această băutură, ci și ambalajul.

„Sistemul de închidere în gâtul sticlei cu dop de plută și șnur de extracție, sub capacul de sticlă, care e element de noutate pentru decantorul ce îmi poartă numele.”

Și un producător din Oradea se laudă cu pălinca lui, despre care spune că acum patru ani a ajuns pe masa prințului Charles. Alexandru Tătar, sau Sandu de la Pericei, așa cum îl știu cunoscuții, spune că producătorii ar avea nevoie de sprijin din partea statului.

„Dacă ar fi centre de achiziționare a legumelor și fructelor, ai avea unde să îți duci fructele, acuma nu le poți păstra, dacă nu faci pălincă din ele se strică, le poți arunca și așa au dispărut o grămadă de livezi.”

Un litru de pălincă de gutui se vinde cu 100 de lei, iar Sandu are un procedeu de verificare a calității produsului care nu dă niciodată greș.

„Până zici Tatăl Nostru o dată, la asta chiar și de două ori, enzimele din ea, uleiul, face mărgaritarele astea, colierul reginei.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău