Pakistanul condamnă 'măsura ilegală' a Indiei de a revoca statutul special al regiunii Jammu-Cașmir

  • 05 August 2019 12:26
Pakistanul condamnă 'măsura ilegală' a Indiei de a revoca statutul special al regiunii Jammu-Cașmir

Pakistanul a condamnat și a respins, luni, decizia Indiei de a revoca statutul constituțional special acordat regiunii Jammu-Cașmir, avertizând că va folosi toate opțiunile posibile pentru a contracara această ''măsură ilegală'', informează Reuters și dpa.

''Jammu-Cașmir sub ocupație indiană este un teritoriu disputat recunoscut internațional. Nicio măsură unilaterală a guvernului Indiei nu poate schimba acest statut disputat și acest lucru nu va fi niciodată acceptabil pentru oamenii din Jammu-Cașmir și Pakistan'', a subliniat Ministerul de Externe pakistanez într-o declarație.

Diplomația de la Islamabad a amintit, de asemenea, că statutul special al Jammu-Cașmir a fost confirmat constant de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

''Pakistanul își reafirmă angajamentul său neclintit față de cauza Cașmirului și sprijinul său politic, diplomatic și moral pentru populația din Jammu-Cașmir ocupat în vederea realizării dreptului lor inalienabil de autodeterminare'', adaugă declarația MAE pakistanez.

Guvernul indian a anunțat luni revocarea autonomiei constituționale a statului Jammu-Cașmir, o decizie care vizează plasarea acestei regiuni rebele, revendicată de Pakistan, sub tutela mai strictă a autorităților centrale de la New Delhi.

Naționaliștii hinduși aflați la putere au adoptat un decret prezidențial care a abolit statutul special al statului Jammu-Cașmir, ce fusese garantat de Constituția indiană. Anunțul a fost făcut în parlament de către ministrul de interne indian Amit Shah, în huiduielile venite din rândurile deputaților opoziției.

Decretul prezidențial ''intră în vigoare imediat și înlocuiește'' articolele constituționale referitoare la Jammu-Cașmir, în special 370, relevă un comunicat dat publicității de guvernul indian.

Acest articol conferea o mare marjă de manevră statului Jammu-Cașmir în gestionarea afacerilor sale și nu autoriza guvernul central de la New Delhi să legifereze decât în materie de apărare, afaceri externe și comunicații în regiune, restul domeniilor fiind de competența adunării legislative locale.

De asemenea, guvernul condus de premierul Narendra Modi a prezentat în parlament un proiect de lege pentru divizarea statului Jammu-Cașmir, din care ar urma să fie separată partea estică, Ladakh, cu majoritate budistă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău