Pakistan | Războiul împotriva terorismului a costat 118 miliarde de dolari în decurs de 14 ani

  • 18 Noiembrie 2016 16:20
Pakistan | Războiul împotriva terorismului a costat 118 miliarde de dolari în decurs de 14 ani

Participarea Pakistanului la războiul împotriva terorismului a costat Islamabadul 118 miliarde de dolari în decurs de 14 ani, potrivit unui studiu al Băncii Centrale pakistaneze, respectiv echivalentul a peste o treime din PIB-ul anual ale acestei țări emergente, relatează vineri AFP.

Banca de Stat a Pakistanului (SBP) a publicat joi un raport anual în care estimează că violențele extremiste au costat țara 118, 3 miliarde de dolari, pierderi directe și indirecte, în perioada 2002-2016.

''Creșterea economică, precum și dezvoltarea sectorului social au fost puternic afectate de incidentele legate de terorism'', se afirmă în raport.

Pakistanul a fost zguduit ani de zile de violențe extremiste după ce a devenit un aliat al SUA în războiul împotriva terorismului, lansat după atentatele din 11 septembrie 2001, care au declanșat invazia americană în Afganistanul vecin.

Un Fond de Sprijin al Coaliției (CSF) a fost înființat de către SUA pentru a-și susține aliatul pakistanez, cu acordarea a circa un miliard de dolari pe an începând din 2002. Anul trecut, Pakistanul a primit 14 miliarde de dolari în cadrul CSF.

Potrivit Băncii Centrale, în afară de suferințele incomensurabile (morți, răniți, persoane strămutate) provocate de violențe, războiul a determinat retragerea investitorilor străini, a împiedicat investițiile locale, a blocat exporturile și a încetinit ritmul comerțului.

Pakistanul a lansat recent ofensive militare majore împotriva talibanilor și a mai multor grupări armate ce acționează în special în zonele tribale de frontieră cu Afganistanul, reducând puterea de atac a extremiștilor, al căror număr de victime a scăzut brusc în 2015 și 2016.

La rândul său, economia se ameliorează, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat în octombrie că țara a ieșit din criză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău