Pakistan: Grădina zoologică din Islamabad criticată pentru rele tratamente aplicate elefantului Kaavan a fost închisă

  • 16 Decembrie 2020 17:45
Pakistan: Grădina zoologică din Islamabad criticată pentru rele tratamente aplicate elefantului Kaavan a fost închisă

Grădina zoologică din capitala statului Pakistan, Islamabad, criticată la nivel internațional pentru rele tratamente aplicate elefantului Kaavan, și-a închis definitiv porțile, miercuri, ultimii ocupanți fiind transferați în străinătate, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Doi urși bruni himalayeni, Bubloo și Suzie, au fost ultimele animale care au părăsit această grădină zoologică, la trei săptămâni după transferul într-o rezervație naturală din Cambodgia a lui Kaavan, un elefant obez în vârstă de 36 de ani, a cărui soartă a declanșat o campanie internațională a apărătorilor drepturilor animalelor.

"Grădina zoologică din Islamabad este în prezent complet închisă publicului și oficialităților", a declarat pentru AFP Saleem Shaikh, purtător de cuvânt al Ministerului pakistanez al Mediului.

Cei doi urși urmau să fie transferați pe calea aerului, miercuri, în Iordania.

Transferul lor a fost realizat cu ajutorul organizației austriece pentru protecția animalelor Vier Pfoten (Four Paws), aflată la originea campaniei pentru Kaavan, în care s-a implicat și celebra cântăreață americană Cher.

Kaavan a sosit în Pakistan la puțin timp după nașterea sa în 1985 și devenit un pahiderm obez care a trăit în lanțuri timp de mulți ani.

Situația lui Kaavan, la care experții internaționali constataseră un comportament "stereotipic" - deseori, elefantul nu făcea altceva decât să își miște capul și corpul dintr-o parte în alta timp de ore întregi - a evidențiat atât de bine starea deplorabilă în care se află grădina zoologică din capitala pakistaneză, încât un judecător a ordonat în luna mai ca toate animalele găzduite de acel stabiliment să fie transferate.

Înființată în 1978, grădina zoologică din Islamabad urmează să fie transformată într-un centru pentru conservarea faunei sălbatice.

Grădinile zoologice din Pakistan se disting prin mediocritatea instalațiilor lor și condițiile precare în care trăiesc animalele. În 2018, treizeci dintre animale au murit în noua grădină zoologică din Peshawar (nord-vest), printre acestea numărându-se trei exemplare rare de leopard al zăpezilor.

Kaavan a sosit la 30 noiembrie cu un avion de tip cargo în Cambodgia, unde a început o viață nouă alături de alte pahiderme într-un sanctuar local. Cher s-a aflat pe pista aeroportului din Siem Reap, al doilea oraș ca mărime din Cambodgia, pentru a-l întâmpina pe Kaavan. Vedeta americană, care purta ochelari de soare, o mască sanitară neagră și o jachetă albă, s-a întâlnit și a discutat cu veteranii care au însoțit elefantul, transportat pe durata călătoriei într-o cușcă personalizată.

După o perioadă petrecută în carantină, Kaavan se va reuni cu alți elefanți dintr-o rezervație care se întinde pe 10.000 de hectare, situată în provincia Oddar Meachey din Cambodgia.

Cher a compus mai multe cântece în care solicita eliberarea elefantului Kaavan din grădina zoologică din Islamabad, unde a trăit timp de 35 de ani în condiții deplorabile. De asemenea, artista americană s-a deplasat în Pakistan și a rămas alături de Kaavan pe durata ultimelor zile petrecute de elefant în acea grădină zoologică.

Vedeta pop, în vârstă de 74 de ani, a fost însoțită de o echipă de filmare care va realiza un documentar despre viața lui Kaavan. Cher s-a declarat mândră să ia parte la eforturile internaționale depuse pentru eliberarea unui elefant care a trăit în lanțuri timp de 17 ani.

Cântăreața Cher s-a întâlnit cu prim-ministrul pakistanez Imran Khan, întrucât a dorit să îi mulțumească în persoană pentru aprobarea acestui transfer.

Organizația Vier Pfoten, care a colaborat cu autoritățile din Islamabad, a transferat de asemenea trei lupi și mai multe maimuțe de la aceeași grădină zoologică.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău