Pakistan | Curtea Supremă a respins apelul împotriva achității creștinei Asia Bibi

  • 29 Ianuarie 2019 13:05
Pakistan | Curtea Supremă a respins apelul împotriva achității creștinei Asia Bibi

Curtea Supremă a Pakistanului a respins marți apelul împotriva achitării creștinei Asia Bibi, acuzată de blasfemie, informează agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

Totodată, judecătorul Asif Saeed Khosa s-a pronunțat marți împotriva declanșării unei noi proceduri de apel. Potrivit AFP, în urma deciziei instanței supreme, Asia Bibi ar putea părăsi țara.

Bibi - o femeie creștină din zona rurală a Pakistanului, în vârstă de circa 50 de ani și mamă a cinci copii - a fost condamnată la moarte în 2010, dar a fost achitată în 31 octombrie 2018. Achitarea a provocat manifestații publice în cursul căror mii de musulmani au cerut ca femeia să fie spânzurată.

Agenția dpa relatează că executivul de la Islamabad a desfășurat forțe paramilitare și mii de polițiști în întreaga țară pentru a face față unor eventuale proteste. Cu toate acestea, nu există informații cu privire la existența unor demonstrații, notează dpa.

Asia Bibi a fost condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui imam dintr-un sat din provincia Punjab că aceasta a făcut "remarci peiorative" la adresa profetului. Scandalul ar fi început după ce femeile musulmane i-au reproșat lui Bibi că le folosește paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană. Cazul ei a avut un mare răsunet internațional, atrăgând atenția Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea și Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

Eliberarea sa la începutul lunii noiembrie 2018, la ordinul Curții Supreme, a iritat mediile islamiste radicale care cereau de mult timp executarea sa. Anunțul ieșirii sale din închisoare a stârnit furia Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), un mic partid radical care a blocat timp de trei zile principalele artere ale țării pentru a protesta împotriva achitării sale, determinând guvernul premierului Imran Khan să semneze un acord controversat cu ei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău